eur:
394.07
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Donald Trump is megenyhült a koreai ügyben

Donald Trump is megenyhült a koreai ügyben

Észak- és Dél-Korea megállapodott abban, hogy katonai tárgyalásokat kezdenek a két ország közötti feszültségek csökkentéséről - derül ki a Szöul és Phenjan képviselői által kedden megkezdett hivatalos tárgyalásokkal kapcsolatban kiadott közös közleményből.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség a szöuli kormányt korábban idézve jelentette, hogy Észak- és Dél-Korea megállapodott a két fél közötti katonai "forródrót" helyreállításáról.

Phenjani közlések szerint az északi fél elvégezte a két hadsereg közötti közvetlen kommunikációs kapcsolat helyreállításához szükséges műszaki munkákat, s a kapcsolat szerdától üzemel majd teljes mértékben. A katonai forródrótkapcsolat 2013-ban szakadt meg észak-koreai kezdeményezésre.

Az észak-koreai fél később leszögezte: nem fognak tárgyalni Szöullal a nukleáris fegyverkezésről, mert az kizárólag az Egyesült Államok ellen irányul.

"Minden fegyverünk, beleértve az atombombákat, a hidrogénbombákat és a ballisztikus rakétákat, kizárólag az Egyesült Államok ellen, nem pedig testvéreink vagy Kína vagy Oroszország ellen irányul"

- jelentette ki Ri Szon Gvon észak-koreai főtárgyaló.

A Yonhap Csun He Szung dél-koreai országegyesítési miniszterhelyettest idézve közölte, hogy Észak-Korea sportolókat, magas rangú tisztségviselőket, szurkolókat, előadóművészeket és újságírókat küld a dél-koreai Phjongcshangban február 9. és 25. között megrendezendő téli olimpiára.

A megbeszélésen a dél-koreai fél kezdeményezte, hogy a két ország sportolói közösen vonuljanak fel a téli olimpia nyitó- és záróünnepségén. Szöul szerint Észak-Korea "kedvezően reagált" az ajánlatra.

Szöul emellett javaslatot tett egy találkozó megszervezésére a koreai háború (1950-1953) által egymástól elszakított családtagok között a koreai újév környékén. A koreai újév az idén február 16-ra esik. Az ajánlatra vonatkozóan Észak-Korea nem adott egyértelmű választ a hírügynökségi jelentések szerint.

A dél-koreai kormány korábban bejelentette, hogy kész akár egyes szankciókat is felfüggeszteni annak érdekében, hogy az észak-koreai tisztségviselők részt vehessenek a téli olimpián. Ro Kju Dök külügyi szóvivő kijelentette: Szöul akár azt is fontolóra veheti, hogy "előzetes lépéseket" tegyen az ENSZ Biztonsági Tanácsával és egyéb érintett országokkal együtt azért, hogy segítsen az észak-koreaiak beutazásában.

  • Dél-Korea egy hete tett javaslatot magas szintű tárgyalásokra, azután, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető újévi köszöntőjében kijelentette: kész párbeszédet kezdeni Szöullal. Az észak-koreai vezető a múlt szerdán utasítást adott arra, hogy állítsák helyre a két Korea közötti kommunikációs forródrótot.
  • A két Korea öt-ötfős küldöttsége kedden kezdte meg a hivatalos tárgyalásokat a téli olimpián való észak-koreai részvételről és a két ország közötti feszültség csökkentéséről. A találkozó helyszíne az 1953-as fegyverszüneti egyezmény által kijelölt demarkációs vonalon fekvő Panmindzson. Ennek a városnak a dél-koreai oldalán található a Béke Háza, a mostani tárgyalások helyszíne.

Megváltozott álláspont

A Dél-Korea hagyományos szövetségesének számító Egyesült Államok eleinte hűvösen fogadta a tárgyalásokkal kapcsolatos fejleményeket, ám Donald Trump amerikai elnök később "jó dolognak" nevezte azokat. "Majd bekapcsolódunk a megfelelő időben" - jelentette ki Trump. Az észak-koreai rezsim legfőbb szövetségesének számító Kína külügyminisztere, Vang Ji üdvözölte a két Korea közötti tárgyalásokat és azok "mindennemű kedvező fejleményét". Hasonló véleményt fogalmazott meg Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. A Kreml üdvözli a két Korea közötti közvetlen párbeszédet, amely a Koreai-félsziget feszültségmentesítéséhez vezető egyetlen lehetséges út - jelentette ki Peszkov.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×