eur:
394.12
usd:
364.92
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az uniónak mélyebben kell a zsebébe nyúlnia

Az uniónak mélyebben kell a zsebébe nyúlnia

Magyarország kész emelni a hozzájárulását az Európai Unió büdzséjéhez a következő hétéves költségvetési ciklusban – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy brüsszeli konferencián.

Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője az InfoRádiónak azt mondta, hogy Lázár nyilatkozata gesztusértékű lehet a kormány részéről. Gyévai Zoltán idézi Günther Oettingert, aki a költségvetési javaslat kidolgozásáért felel, miszerint ha az unió több feladatot akar ellátni a jövőben, és közben a közös agrár és kohéziós politikát is megtartaná, akkor „mélyebben kell a zsebébe nyúlnia.” Oettinger szerint

az uniónak az EU27-ek GDP-jének legalább az 1,2 százalékát kellene fordítania 2020 után a közös kiadásokra.  

A főszerkesztő szerint a magyar nyilatkozat arról is szól, hogy az ország nem csak élvezője akar lenni a közös előnyöknek, ezért Magyarország akár nagyobb szerepet is szánna a befizetésekben. 

A főszerkesztő szerint Sigmar Gabriel német alkancellár nem zárkózott el attól, hogy Németország több pénzt adjon be a közösbe, azonban Ausztria kifejezetten ellenezte, hogy emelkedjen az osztrák befizetés.  A befizetések megemeléséről szóló javaslat májusban kerül a Bizottság asztalára, addig is – legalábbis a Bruxinfó főszerkesztője szerint – a vita konstruktív szellemben zajlik. Azonban hozzátette: 

„Valljuk be őszintén, hogy nettó kezdeményezettek és nettó befizetők  továbbra is léteznek, és az érdekeik jelentősen eltérőek.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×