eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Az "erőteljes" katonai lépés Észak-Korea ellen változatlanul napirenden van

Az esetleges "erőteljes" katonai lépés Észak-Korea ellen változatlanul napirenden van - szögezte le Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a CNN hírtelevíziónak pénteken adott interjújában.

Az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: Donald Trump elnök és a kormányzat célja a Koreai-félsziget diplomáciai erőfeszítésekkel történő atomfegyver-mentesítése, s ha kell, ezeket az erőfeszítéseket akár katonai lépések lehetőségével is alátámasztja.

Tillerson hangsúlyozta, hogy az Észak-Korea körüli válságra nem a katonai megoldás az elsődleges, s - mint mondta - ezt Donald Trump világossá is tette. "Ugyanakkor Észak-Koreának és a térség többi országának is tisztában kell lennie azzal, hogy milyen nagy a tét" - fogalmazott Tillerson.

A külügyminiszter megállapította, hogy az eddigi diplomáciai erőfeszítések nem maradtak hatástalanok,

az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) három szankciós határozata húsbavágóan érintette mind Észak-Korea exportját - jelentős bevételektől megfosztva ezzel az országot -, mind pedig olajimportját. Tillerson megjegyezte, hogy egyes országok további szankciós intézkedéseket foganatosítottak Phenjan ellen. "Azt hiszem, ez annak elismerése, hogy az elnök világosan értésére adta a világnak, hogy milyen nagy a tét" - tette hozzá.

Rex Tillerson hangsúlyozta azt is, hogy a cél a Koreai-félsziget "teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan" atomfegyver-mentesítése, ez hozhat ugyanis pozitív eredményeket az egész térség biztonsága, de Észak-Korea számára is.

"Hogy hogyan kezdjük meg a párbeszédet, ez még eldöntésre vár, de

mindenképpen szükségünk van jelzésre Észak-Koreától arról, hogy megértették, a megbeszéléseknek az említett célok megvalósításához kell vezetniük"

- mondta az amerikai külügyminiszter.

Rex Tillersont a CNN újságírónője megkérdezte a Donald Trumpról szóló, pénteken megjelent és nagy politikai vihart kavart könyvről, illetve az abban foglaltakról. Tillerson leszögezte: soha nem kérdőjelezte meg Donald Trump alkalmasságát az elnöki hivatalra. Hozzátette: Trump nem tipikusan olyan elnök, mint a korábbi amerikai elnökök voltak, de éppen ezért választották meg őt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×