eur:
392.87
usd:
366.68
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A baloldal élesen támadta az ír kormányfőt, amiért Orbán Viktorral tárgyalt

A baloldal élesen támadta az ír kormányfőt, amiért Orbán Viktorral tárgyalt

Az ír ellenzéki Munkáspárt heves támadást intézett Leo Varadkar miniszterelnök ellen, budapesti látogatása után. Az ellenzék vezére szerint Varadkarnak nem lett volna szabad Orbán Viktorral tárgyalnia, mert a magyar kormányfő - úgymond - ellensége az Európai Uniónak és általában a demokráciának. Leo Varadkar józan érveléssel utasította vissza a támadást.

Az ír ellenzéki Munkáspárt vezetője, Brendan Howlin kirohanást intézett a köztársaság miniszterelnöke, Leo Varadkar ellen, mert szerinte helytelen volt Budapestre utaznia és tárgyalásokat folytatnia Orbán Viktorral, ugyanis Howlin véleménye szerint a magyar kormány demokráciaellenes.

Howlin úgy véli, hogy Orbán Viktor "eltávolította a demokráciát biztosító fékeket és egyensúlyokat, átvette az uralmat a sajtó és az igazságszolgáltatás felett, továbbá be akar zárni egy független egyetemet." Tehát nem lett volna szabad szóba állni vele.

Varadkar miniszterelnök rámutatott, hogy az ír ellenzéki vezér felfogása teljesen elhibázott. Ezen az alapon nem folytathatna eszmecserét Trump amerikai elnökkel, avagy lengyel kollégájával, aki Orbán Viktorhoz hasonlóan ellenzi a migránsok kvóta-alapú befogadását, s még az osztrák kormányfővel sem, mert koalícióra lépett a szélsőjobboldallal.

A Sinn Fein azt is támadná, ha a spanyol miniszterelnökkel találkozna, hiszen Madrid akadályozza Katalónia függetlenedését. Az ír kormányfő az ellenzéknek adott válaszában hangsúlyozta, hogy Budapesten hasznos tárgyalásokat folytatott, Orbán Viktor az Európai Unió erősítését emelte ki fontos feladatként.

Az ír kormány a migránsügyben a tehermegosztás elvét tartja célravezetőnek, s ezzel a magyar kormány nem ért egyet. Orbán Viktor történelmi és kulturális indokokat sorolt fel álláspontja védelmében. "E téren nem született Budapesten nézetazonosság," - mondta az ír kormányfő - "de az a dolgok rendje, hogy meg kell beszélni minden vezető politikussal a vitatott ügyeket, gőgös elzárkózás helyett."

A magyar kormánnyal fenn kell tartani a kapcsolatot, már csak azért is, mert Dublin segítségére lehet a Brexit után kialakuló észak-ír helyzet megoldásában.

InfoRádió, Sárközi Mátyás, London

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×