eur:
394.07
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megszólalt a francia elnök az iráni tüntetésekkel kapcsolatban

"Visszafogottságra és megbékülésre" szólította Teheránt a hat napja tartó iráni tüntetések kezelésével kapcsolatban kedden Emmanuel Macron francia elnök, aki telefonon beszélt iráni kollégájával - közölte a francia államfő hivatala.

A közlemény szerint Macron aggodalmát fejezte ki Haszan Róháni elnöknek "a tiltakozásokhoz köthető áldozatok száma miatt", és azt mondta neki, hogy tiszteletben kell tartani a véleménynyilvánítás és a tüntetés szabadságát.

A felek megállapodtak arról, hogy későbbre halasztják Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszternek a hét második felére tervezett teheráni látogatását.

Az iráni média arról is beszámolt, hogy Róháni azt kérte Franciaországtól, lépjen fel a párizsi emigrációból az iráni vezetés ellen dolgozó modzsahed mozgalom ellen.

A megbeszélésre okot adó országos tüntetéshullámban eddig Irán szerte 25-en vesztették életüket, és több száz embert vettek őrizetbe. A tüntetők eleinte a magas árak ellen tiltakoztak, majd az iszlám köztársaság kormánya és az országot az 1979. évi iszlám forradalom óta irányító vallási elit ellen.

Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető országa ellenségeit okolta kedden a napok óta tartó tiltakozásokért az állami televízióban. Donald Trump amerikai elnök ezzel szemben örömét fejezte ki, hogy "az iráni nép végre cselekszik a rezsim ellen".

António Guterres ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője útján azt közölte kedden, hogy szorosan figyelemmel kíséri az iráni történéseket. Az amerikai kormány pedig a közösségi oldalak újbóli megnyitását szorgalmazta Teheránnál.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanács és az Emberi Jogi Tanács rendkívüli ülésének összehívását kérte az iráni tiltakozások elleni hatósági fellépés ügyében. Az Európai Unió és Nagy-Britannia hétfőn felszólította Iránt, hogy biztosítsa a tüntetéshez való jogot, illetve kezdjen párbeszédet a tüntetők követeléseiről.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×