eur:
395.81
usd:
372.69
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Eljött a normák alkonya, nagy veszély fenyeget

Eljött a normák alkonya, nagy veszély fenyeget

Az új év olyan súlyos geopolitikai konfliktusokat tartogathat, amelyek hatásukban a 2008-as pénzügyi válsággal vetekednek - állítja Ian Bremmer, az Eurasia Group elnöke.

A globális rend felborulása a 2008-as pénzügyi válság geopolitikai ekvivalensét állíthatja elő 2018-ban; Donald Trump elnöksége egyértelmű vezetés nélkül hagyta a világot, ami jelentősen növeli a geopoltikai konfliktusok kialakulásának kockázatát - vélik a tanácsadó elemzői. Az Eurasiánál arra számítanak, hogy az Egyesült Államok által hagyott vákuumot részben betölti majd mások mellett Kína - idézte a megállapításokat a Portfolió.

A tanácsadó cég szerint így úgynevezett geopolitikai depresszió állapota felé tart a világ. Míg a liberális demokráciák a világháború óta nem látott legitimációs válságot élnek, miközben napjaink vezető nagyrészt nem veszik figyelembe a civil társadalmat és a közös értékeket - fogalmaznak. A normák alkonya pedig egy olyan nagy, globális esemény előtt is utat nyithat, amely az egész világgazdaságot és a globális piacokat is megrázhatja - figyelmeztet az Eurasia éves jelentésében.

Felsorolták a világot fenyegető tíz legnagyobb kockázatot is, amelyek között az első helyen szerepel, hogy Kína tölti be az Egyesült Államok által hagyott vákuumot. A következő két helyen a helyzet pontatlan megítéléséből eredő konfliktusok kirobbanása, valamint a technológiai hidegháború kialakulásának veszélye áll.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×