eur:
394.56
usd:
371.69
bux:
66378.34
2024. április 16. kedd Csongor
Ez áll az iráni forrongás hátterében

Ez áll az iráni forrongás hátterében

Vélhetően nem külső hatalmak, hanem belső gazdasági és társadalmi okai vannak az iráni tiltakozásoknak.

Csicsmann László Közel-kelet szakértő az InfoRádiónak azt mondta, az Iránban kitört zavargások annak köszönhetőek, hogy kiszivárgott a 2018-as évi költségvetés-tervezet, amely számos megszorítást is tartalmazott. Hozzátette, az iráni állampolgárok nagy várakozással voltak a 2015-ös nukleáris atommegállapodással kapcsolatban, mivel azt remélték, hogy a szankciók feloldása után a gazdasági helyzet javulni fog, ami hatással lesz az életszínvonalukra is.

„A munkanélküliségi adatok a tavalyihoz képest növekedtek egy százalékponttal (...)
és a statisztikák azt mondják, hogy a fiatalok körében ennél jóval magasabb is lehet

mondta Csicsmann László, aki szerint az utcai megmozdulások politikai következményekkel is járhatnak. Ali Hámenei alapvetően az USA-ra és Izraelre gondolt, amikor azt mondta, hogy az  ország ellenségei” okozták Iránon belül a feszültséget mondta a szakértő. Az Egyesült Államoknak nem érdeke, hogy destabilizálja az országot, mivel 2016-ban a Haszan Róháni elnököt támogató mérsékelt és reformer koalíció nyert a választásokon.

Ez áll az iráni forrongás hátterében

A regionális hatalmaknak, mint például Szaúd-Arábia, lehetne érdeke forrongást kiprovokálni, hiszen így nyomást gyakorolhatnának az Egyesült Államokra, hogy az felülbírálja az Iránnal kapcsolatos külpolitikáját – tette hozzá a szakértő. Ezzel együtt azonban továbbra is azt látja reálisnak, hogy belső gazdasági és társadalmi okai vannak a tüntetéseknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Aktivizálódtak az első lakásukat vásárlók - Duplájára nőtt az arányuk

Aktivizálódtak az első lakásukat vásárlók - Duplájára nőtt az arányuk

Az ingatlanvásárlók ötöde szerződött 2024 első negyedévében első otthonára a Duna House értékesítési adatai alapján. Zömében (29%) a fővárosi lokációt választották az ügyfelek, de Pest és Bács-Kiskun vármegye is vonzotta az első lakást szerzőket. Az első lakást vásárlókat a csökkenő kamatpálya és a javuló gazdasági helyzet mellett a 10%-os önerő lehetősége, valamint esetlegesen a CSOK Plusz és a hozzá tartozó részleges tartozás-elengedés, valamint az illetékmentesség is támogathatja az ingatlanszerzés során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×