eur:
395.72
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Ez áll Donald Trump nagy vihart kavaró bejelentése mögött

Ez áll Donald Trump nagy vihart kavaró bejelentése mögött

A palesztin-izraeli ellentét már nem olyan fontos tényező a közel-keleten, mint volt 10 évvel ezelőtt - mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója.

Az egyik legfontosabb lépés a Közel-Keleten 2018-ban Tálas Péter szerint az lesz, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Szaúd-Arábia törekszik létrehozni egy Irán-ellenes nagykoalíciót. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy a két állam és Izrael együtt lépne fel a térség egyik felemelkedő hatalmával, Iránnal szemben. Azt nem lehet tudni, hogy ez mennyire lesz sikeres, hiszen a másik oldalon ott az orosz-török-iráni összefogás. Ez szintén azt mutatja, hogy a közel-keleti status quo kicsit változni fog.

Donald Trump amerikai elnök nagy vihart kavart bejelentése, hogy Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, a látszattal ellentétben megfontolt lépés volt a szakértő szerint. A palesztin kérdés már nem olyan fontos, mint 10 éve volt, és az események is ezt mutatják.

"2011 után teljesen más kérdések voltak fontosak a Közel-Keleten, nemcsak az USA és Izrael számára, hanem az arab országok számára is. Erre utal az is, hogy a bejelentés óta ugyan megszaporodtak az erőszakos fellépések, de korántsem lehet azt mondani, hogy ez egy harmadik intifáda lenne, mert annyira nem erős az ellenállás" - fejtette ki Tálas Péter. Hozzátette: ez inkább csak egy gesztus volt az Donald Trump részéről Izrael felé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×