eur:
394.32
usd:
369.84
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Modellé válhat a Brexit

Modellé válhat a Brexit

Bár idén hónapokra megtorpantak a felek egyet nem értése miatt a britek unióból való kilépéséről szóló tárgyalások, a folyamat mégis eredményes volt – vélekedett az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense az InfoRádió megkeresésére.

Nyilvánvaló volt, hogy a tárgyalások nem fognak kompromisszumokkal indulni, várható volt, hogy hosszú folyamat veszi kezdetét – mondta Magyarics Tamás külpolitikai szakértő. Végül a feleknek rá kellett jönnie, hogy bizonyos mértékű engedményekre szükség van mindkét oldalról. A britek többet, az unió kevesebbet engedett, hiszen az EU erősebb pozícióban van – tette hozzá.

Arról, hogy sikerül-e megállapodni 2018 októberéig, azt mondta, hogy a két fél politikai szándékától függ, illetve attól, hogy a gazdaságilag és alkotmányjogilag fontos kérdésekben sikerül-e egyezségre jutni. Ezeket nehéz és intenzív tárgyalások útján fogják rendezni – véli a külpolitikai szakértő.

Mindkét fél érdeke, hogy minél hamarabb lezárják ezt az átmeneti állapotot

– hangsúlyozta.

Az Európai Unió célja továbbá olyan keretmegállapodás megalkotása lehet, mely - legalább részben - modellként szolgálhat olyan harmadik államokkal – például Ukrajnával – kötendő egyezségekhez, melyek uniós tagsága a távoli jövőben esedékes. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×