eur:
394.5
usd:
365.27
bux:
65461.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bírálta a kormányt, nyolc évet kapott a blogger

Ultravulgáris Hentest felforgató tevékenységért ítélték el.

Az Ultra Vulgar Butcher (Ultravulgáris Hentes) művésznéven tevékenykedő Vu Kan aktivista ellen egy tiencsini bíróság hozta meg az ítéletet.

Az AP amerikai és a Reuters brit hírügynökség azt írja, hogy Vu Kan egyike azoknak az aktivistáknak és ügyvédeknek, akiket őrizetbe vettek a 2015 óta tartó, a hírügynökségek szerint a hatalmat bíráló tevékenységek ellen indított kormányzati kampány keretében. Vut 2015 májusában vették őrizetbe.

A blogger gyakran tiltakozott a Kínában meglehetősen kényes témának számító kormányzati visszaélések ellen egyaránt online felületeken és utcai tüntetések formájában.

A bíróság szerint Vu bírálta Kína politikai rendszerét az interneten, utcai performanszaival pedig felforgató tevékenységet végzett, illetve sértegette az embereket és hamis információkat terjesztett. Az ítélőszék szerint a blogger

aláásta a pártállamot, meg akarta dönteni a szocialista rendszert Kínában,

és súlyos károkat okozott az ország nemzetbiztonságában és társadalmi rendjében.

Vu az őrizetbe vétele előtt megkérdőjelezte online felületén a hatóságok verzióját arról, hogy miért lőtt le egy rendőr egy férfit Hejloncsiang tartományban 2015 májusában.

A másként gondolkodókkal szemben folytatott kormányzati fellépésben mindeddig legalább 709 aktivistát és jogvédőt vettek őrizetbe Kínában.

A blogger figyelemfelkető bejegyzésreiről volt ismert. Egy alkalommal olyan képeket tett közzé, amelyeken késeket élezett. A képekhez azt fűzte hozzá, hogy a rosszat tevő helyi tisztviselők közötti "disznókat" fogja a késekkel leölni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×