eur:
393.08
usd:
367.29
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Oroszország a harmadik világháborút kockáztatná, ha megtámadná a Baltikumot

Oroszország a harmadik világháborút kockáztatná, ha megtámadná a Baltikumot

Az InfoRádió által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő cáfolta azokat az információkat, amelyek a német sajtóban, hírszerzési információkra hivatkozva jelentek meg arról, hogy a szeptemberi orosz hadgyakorlat a balti államok lerohanásának próbája volt.

Oroszországnak két számottevő ereje maradt meg: a katonai erő, valamint a kőolaj és földgáz – mondta az InfoRádiónak Nógrádi György.

„Ez az Oroszország nem az, ami valaha a Szovjetunió volt”

– tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő. Hagyományos fegyvereserő tekintetében lemaradt a NATO-tól, de gyors ütemben fegyverkezik. Az országnak jelenleg 2750 harckocsija van, míg a NATO-nak 7500 – emelte ki. Szerinte, amikor a sajtó azt prognosztizálja, hogy Oroszország lerohanja a Baltikumot, annak politikai és nem szakmai motivációi vannak.

Bár a közép-európai országok hadi technikája jelentős részben az egykori Szovjetunióból származik, a rendszerváltás óta eltelt több mint 27 év alatt ezek az államok fokozatosan cserélték le ezeket, döntő többségük már a nyugati technikát vásárolja – magyarázta Nógrádi György.

Az Egyesült Államoknak jelenleg 177 országban 800 katonai bázisa van,

így körbe van véve Európa perifériái és Oroszország déli része is – hívta fel a figyelmet a szakértő. Amerika rakétavédelmi rendszereket is kiépített, és hagyományosan haderőt tart az orosz határoknál, amely a NATO-orosz alapszerződésbe ütközik. Ráadásul egyre több erőt állomásoztat a volt szocialista országokban azzal a céllal, hogy politikai és katonai nyomást gyakoroljon Oroszországra.

Nógrádi György hangsúlyozta: a szeptemberi – fehéroroszokkal közös – orosz hadgyakorlatban akkora erő vett részt, mely

fizikailag képtelen lenne a három balti ország elfoglalására.

A NATO és Oroszország közötti megállapodás azt tartalmazza, hogy a felek bármikor átmehetnek a másik fél területére megnézni a gyakorlatot, ez most is megtörtént. Bár Oroszország nyugati részén, a Baltikum határához közel hajtották végre, a hadgyakorlat nem veszélyeztette a térség függetlenségét – tette hozzá.

A szakértő szerint meg lehet lepni a NATO-t, hiszen amikor az oroszok elfoglalták a Krímet, a szövetség hírszerzése nem értesült róla időben, hiszen Oroszországban minden hálózaton keresztül történő kommunikációt letiltottak, mindent kézzel vagy írógépen írtak, és futárral továbbították az üzeneteket – mondta Nógrádi György.

Ha megtámadnának egy NATO-tagállamot, az a harmadik világháború kitörését jelentené

– véli a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×