eur:
394.07
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A Brexit után felbátorodtak a brit nacionalisták

Büntetésre számíthat az a brit horgászklub, ahonnan kitiltották a „lengyel és kelet-európai” horgászokat. Az esetre egy Angliában élő lengyel horgász hívta fel a figyelmet. Az EU-s diszkrimináció-ellenes szabályok ellenére a brit hatóságok eddig nem siettek a fellépéssel.

A háború utáni Nagy-Britanniában a nemzetiségi és faji alapú előítélet még a volt gyarmati országok lakóira terjedt ki. A korszak egyik ablakba akasztott ikonikus táblája szerint „írek, feketék és kutyák nem jöhetnek be”. A Brexit-népszavazás után felbátorodott brit nacionalisták az elmúlt években más célpontot találtak.

Oxford grófság egyik halastavánál ez a tábla fogadja a horgászokat: „Tilos autóval bejönni.

Tilos a lengyel és a Keleti Blokkból származó horgászok belépése.

Tilos kutyát és gyereket behozni.” A Field Farm horgászklub „csendes és idilli” környezetként írja le „a halakkal teli” tavát és eddig figyelmen kívül hagyta a felháborodott, lengyel származású horgászok és a Brit Egyenlőségi és Emberijogi Hivatal tiltakozó leveleit – írta a Guardian.

Habár a Brexit-népszavazás ellenére Nagy-Britannia még EU-tag, és így a kilépésig az EU-törvények továbbra is érvényesek, a hatóságok – úgy tűnik – nem léptek fel határozottan a diszkriminatív lépés ellen. Rado Papiewski, 35 éves lengyel származású horgász ezért aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy levegyék a táblát. Először a halastó menedzsmentjének írt, de azok sem neki, sem az esélyegyenlőségi hivatalnak nem válaszoltak.

„Amikor megláttam a táblát, a 10 éves fiamra gondoltam. Mit mondjak neki? Nem horgászhat itt, mert az apja Lengyelországban született? Sok hozzám hasonló, törvénytisztelő migráns horgászt felháborított a dolog. A lényeg: ilyen táblának nincs helye a brit horgászközösségben” – folytatta Papiewski.

A lengyel horgász kezdeményezését támogatja a Brit Horgász Szövetség is. A Guardian megfogalmazása szerint „ha sikerrel járnak” – mintha opció lenne a briteknél a törvénysértő magatartás engedélyezése – akkor a táblát levetethetik, és a horgászklubot kompenzáció megfizetésére kötelezhetik.

A brit kormánynak az állampolgárok jogait és a mindennapi ügyintézést taglaló ügyfélkapuján azonban elkenik azt, hogy hogyan lehet szankcionálni az efféle diszkriminációt. Az megtalálható az oldalon, hogy a faji, nemzetiségi, vallási, szexuális orientáció vagy nem vagy életkor miatti diszkrimináció tilos, de hogy ez milyen büntetést és fellépést von maga után, már nem. Az oldal azt is említi, hogy a sértettnek „joga van eljárást kezdeményeznie”.

A britek és a kelet-európai horgászok ellentéte nem újkeletű. Az EU-bővítés után, a keleti migránsok érkezésével az őslakosokat felháborította, hogy azok európai szokás szerint nem dobják vissza a kifogott halat a tóba, hanem hazaviszik. A lengyel és más migránsok azonban később megértették a „mi országunkban tartsd be a mi szokásainkat” üzenetet, és hivatalos képviselőik emlékeztetnek rá, arra oktatják honfitársaikat, hogy dobják vissza a brit vizekből kifogott halakat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×