Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Trump ellen tiltakozik Erdogan

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kelet-Jeruzsálemben akar nagykövetséget nyitni Törökország. A lépés válasz arra, hogy Trump amerikai elnök a vitatott hovatartozású város nyugati részébe akarja áttelepíteni az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét, amit még szövetségesei is provokatív lépésnek tartanak.

Azt követően, hogy Donald Trump közölte, elismeri Izrael fővárosának Jeruzsálemet, és Nyugat-Jeruzsálembe – tehát a város jogilag is Izraelhez tartozó felébe – telepíti át az amerikai nagykövetséget, világszerte hatalmas felháborodás robbant ki.

A bírálók szerint Trump lépése még inkább a távolba tolja vagy ellehetetleníti a palesztinok és az izraeliek közötti béke lehetőségét, mivel a palesztinok is saját fővárosuknak akarják Jeruzsálem keleti felét. A lépést élesen bírálták a nyugati szövetségesek, a Palesztin Hatóság és a muzulmán többségű országok, ahol tüntetések robbantak ki.

Több helyen – még Európában is – antiszemita cselekmények történtek. Svédországban Molotov-koktélokat dobtak egy zsinagógára. Berlinben – ahogy Ázsiában is – izraeli zászlókat égettek – ez a tett Binjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint szintén valójában az antiszemitizmus megnyilvánulása.

Mindeközben az Izraellel korábban jó kapcsolatokat ápoló, de regionális hatalmi szerepre törekvő Törökország ellenlépést tervez. Recep Tayyip Erdogan elnök azt mondta: a város arab felében, Kelet-Jeruzsálemben nyit nagykövetséget. Mindez néhány nappal azután hangzott el, hogy muzulmán vezetők az úgynevezett Iszlám Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján felszólították a világot: ismerje el Kelet-Jeruzsálemet a Palesztin Állam fővárosának.

„Közel a nap, amikor Isten engedélyével követséget nyithatunk ott” – mondta egy beszédében Erdogan. Kommentátorok szerint nem világos, hogy erre hogyan kerülhet sor, mivel az 1967-es háború óta Izrael annektálta és ellenőrzi a keleti városrészt. A lépést a világ országai nem ismerték el. Erdogan korábban azzal is fenyegetőzött, hogy megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.

A három világvallás által is szent helynek tartott Jeruzsálem keleti, arabok lakta felében található az iszlám legfontosabb szent helye, az Al-Aksa mecset, amelyet az egykori zsidó templom helyén emeltek. Itt található ugyanakkor a zsidók számára legfontosabb Siratófal is. Mindennek nyomán a városrész státuszáról évtizedek óta nem sikerült megállapodni. Ezt tükrözi, hogy a külföldi nagykövetségek a tengerparti Tel-Avivban és nem Jeruzsálemben találhatók.

50 muzulmán többségű ország és a palesztin hatóság a múlt heti muszlim csúcs után közölte: Trump lépése nyomán többé nem tartják az Egyesült Államok pártatlan közvetítőnek az izraeli-arab megbékélési folyamatban.