eur:
393.79
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kemény üzenetet kapott az új osztrák kormány

Izrael bojkottálni fogja a az általa szélsőségesen jobboldalinak tartott Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) minisztereit, és csak minisztériumuk szakmai vezetésével tart fenn kapcsolatot - jelentette a Háárec című újság honlapja, miután Bécsben hivatalba lépett az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ koalíciós kormánya.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és külügyminiszter jelentette be a bojkottot

hétfő este. "Ezen a ponton Izrael a szakmai vezetéssel tart fenn munkakapcsolatot azokban a minisztériumokban, amelyek élén az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) képviselője áll" - hangoztatta a külügyminisztérium közleményében. "Izrael hangsúlyozni kívánja teljes elkötelezettségét az antiszemitizmus elleni harcban és a holokauszt emlékének megőrzésében" - tették hozzá.

Izrael közvetlen kapcsolatot tart fenn Sebastian Kurz kancellárral, az ÖVP elnökével, és arra utasították Juvál Rotemet, a külügyminisztérium igazgatóját, hogy dolgozzon ki hivatalos álláspontot Izrael jövőbeli viselkedéséről az új osztrák kormányzattal.

A bojkottot időlegesen határozták meg arra az időszakra, amíg kialakítják a követendő hivatalos magatartást. A Háárec értesülése szerint a külügyminisztérium szorgalmazta a döntést, miközben a miniszterelnöki hivatal hajlamos volt elfogadni az FPÖ nyilatkozatát antiszemita gyökereinek elvetéséről.

Amikor a Szabadságpárt 2000-ben először került kormányra, akkor Izrael határozott elutasítással válaszolt: visszahívták Bécsből az izraeli nagykövetet, alacsonyabb szintre helyezte a két ország közötti diplomáciai kapcsolatot.

Heinz-Christian Strache, az FPÖ jelenlegi vezetője egy alkalommal antiszemita politikai karikatúrát tett közzé a Facebookon, és egy náci felhangú kampányszlogent is megosztott. Ugyanakkor az utóbbi években Izrael barátjaként mutatkozik, megígérte az osztrák nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, és támogatja az izraeli telepesek építkezéseit Ciszjordániában.

Az elmúlt években legalább háromszor járt Izraelben, találkozott a kormányzó jobboldali Likud párt vezetőivel, és ellátogatott a Jad Vasem Holokauszt Múzeumba. Legutóbbi, tavalyi látogatása során Simon Peresz korábbi államelnök mégsem fogadta a külügyminisztérium ajánlása alapján.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×