eur:
394.76
usd:
370.35
bux:
65134.6
2024. április 19. péntek Emma
Folytatódik a koalíciós tapogatózás Berlinben

Folytatódik a koalíciós tapogatózás Berlinben

Berlinben a Szociáldemokrata Párt elnöksége pénteken a koalíciós tapogatózás mellett foglalt állást, a kancellár pedig tempós tárgyalásokat szorgalmazott, ezért már most szerdán összeülnek a felek a puhatolózás folytatására.

Míg azonban a múlt héten csupán a legszűkebb körben vitatták meg a hárompárti nagykoalíció megalakításának lehetőségét, a szerdai tanácskozásba már bekapcsolják a Szociáldemokrata Párt, a Kereszténydemokrata valamint a Keresztényszociális Unió parlamenti frakcióvezetőit is. Ha ezen a héten tovább sikerül közelíteni az álláspontokat, január 7-én a szociáldemokraták berlini központjában, a Willy-Brandt-Házban, már számos vezetőségi tag jelenlétében folytatják az erőfeszítéseket a kormány-alakítási erőfeszítéseket.

A szerdára tervezett újabb találkozóra utalva a Szociáldemokrata Párt elnöke, Martin Schulz hangoztatta, hogy egyelőre - úgymond - csupán konstruktív tárgyalásról van szó, amely nem irányul feltétlenül pártja kormányzati szerepvállalására.

Kijelentése alighanem a szociáldemokraták körében tapasztalható komoly fenntartások eloszlatását célozza, amelyek a párt rendkívül gyenge szereplését a szeptemberi választáson arra vezetik vissza, hogy a párt az elmúlt négy évben fennálló nagykoalícióban jórészt a kereszténypárti Angela Merkel kancellár szekértolója volt, és nem fordított elegendő figyelmet a szociáldemokrata eszmék kidomborítására.

Martin Schulz utalt arra is, hogy ha az eheti szűkebb körű, majd pedig a január 7-re tervezett kibővített tárgyaláson sikerül elfogadtatni a kereszténypártok vezetőivel alapvető követeléseiket, egy héttel később a szociáldemokraták rendkívüli kongresszuson döntenek arról, hogy megkezdjék-e a tényleges koalíciós eszmecserét - amelyen már a miniszteri tárcák elosztása is szóba kerül -, vagy csupán egy kisebbségi kormány támogatására mutassanak-e hajlandóságot, vagy pedig egy úgynevezett kooperációs koalíció mellett lépjenek-e fel. Ez utóbbi a gyakorlatban azt jelentené, hogy a miniszteri tisztségeket ugyan a három párt között osztanák el, de egyes kérdésekben a szociáldemokraták az ellenzékhez csatlakoznának.

Angela Merkel ismételten hangsúlyozta, hogy számára csakis stabil kormány, azaz parlamenti többséggel rendelkező koalíció képzelhető el,

és ennek megalakítását elsődleges feladatnak tekinti. Megfigyelők szerint a döntés a szociáldemokratáké, mert ha a hárompárti megbeszéléseken nem tudnak közös nevezőre jutni, nem marad más hátra, mint előre hozott választást kiírni, amire a legjobb esetben is csak a jövő év közepe táján kerülhet sor. Ez azonban nemcsak az Európai Unió legnagyobb nemzetgazdaságát taszítaná bel- és külpolitikai szempontból is igencsak hátrányos helyzetbe, hanem magára az Európai Unióra is súlyos csapást mérne.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×