eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Brüsszelben kezd az új osztrák kormányfő

Brüsszelben kezd az új osztrák kormányfő

"Bízom abban, hogy az osztrák kormány továbbra is konstruktív és Európa iránt elkötelezett szerepet fog játszani az Európai Unióban" - írta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfői levelében, amelyben gratulált Sebastian Kurz újonnan beiktatott osztrák kancellárnak.

Levelében a kormányfői EU-tanács elnöke sok sikert kívánt Kurznak, és kiemelte, hogy az európai szerepvállalás különösen fontos abban az időben, amikor az Európai Tanács sokkal céltudatosabban elkötelezett az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek napirendjén szereplő érzékeny politikai kérdések iránt.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője hétfőn, újságíróknak megerősítette, hogy az új osztrák kancellár kedden Brüsszelbe látogat. Elmondta, hogy Sebastian Kurz a reggeli órákban találkozik Donald Tuskkal, délután pedig megbeszélést folytat Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

Az uniós bizottság a találkozást követően tesz nyilatkozatot. Az új osztrák kormányról és szombaton bemutatott programjáról pedig majd a gyakorlati eredmények fényében alakítható ki vélemény - tette hozzá a szóvivő, akit az újságírók arról faggattak, mi Brüsszel álláspontja a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és az attól jobbra álló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójának programjával kapcsolatban.

A jobboldali koalíció megalakítása kapcsán számos megfigyelő aggodalmát fejezte ki az uniós értékek tiszteletben tartása miatt, a két párt vezetője, Sebastian Kurz (ÖVP) és Heinz-Christian Strache (FPÖ) azonban a hétvégén is hangsúlyozta, hogy pártjaik elkötelezettek az Európai Unió mellett.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×