eur:
393.91
usd:
369.52
bux:
65718.24
2024. április 23. kedd Béla

A FAZ bírálja a magyar kormányt, amiért kampánnyal használja ki a menekültkérdést

A brüsszeli EU-csúccsal kapcsolatban több német lap is foglalkozott Magyarországgal pénteken.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Ahol Tusknak igaza van címmel közölte Reinhard Weser kommentárját, aki kiemelte, hogy baloldali és jobboldali kormányfők, így Robert Fico és Orbán Viktor is "kézzel-lábbal védekezik" a menekültek kvóták szerinti szétosztása ellen, és ebben minden másnál nagyobb egységben sorakozik fel mögöttük országuk lakossága.

Ezt az ellenállást "lehet rossznak érezni, de a demokrácia lényegéhez tartozik", hogy a kormányok figyelembe veszik a közhangulatot, az pedig "aláásná az EU legitimitását", ha nem vennék figyelembe - tette hozzá.

Mint írta, ezen "mit sem változtat, hogy a magyar kormány egy rasszista és antiszemita klisékre építő kampánnyal használja ki a menekültkérdést, amelyet jóindulattal is csak a visszataszító jelzővel lehet körülírni".

"Éppen ellenkezőleg: könnyen ki lehetne ütni Orbán kezéből ezt a fegyvert, ha tárgyilagosan tanácskoznának az európai menekültpolitikáról, kvóták nélkül" - emelte ki a FAZ szerzője.

A Spiegel Online hírportál A beletörődés sem megoldás címmel közölte Peter Müller kommentárját, aki Donald Tusk állásfoglalásával kapcsolatban kiemelte, hogy az Európai Tanács elnökének "igaza van", hiszen kétségtelen, hogy a kötelező kvóták ügye megosztja az EU-t, de "éppen azoknak szállít újabb érveket, akik továbbra is kivonják magukat a szolidaritás vállalása alól". Tusk úgy "viselkedik, mint egy bíró, aki még egy tizenegyessel is megjutalmazza azt a csapatot, amely nem is akar igazán játszani", bár "természetesen nem ez volt a szándéka".

Hozzátette: "érdemes volna emlékeztetni Magyarországot és másokat arra, hogy a regionális támogatásként átutalt milliárdok mögött is a szolidaritás gondolata van". Ennek a szolidaritásnak "a menekültválságban is érvényesülnie kell, méghozzá mindenki számára" - írta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×