eur:
395.74
usd:
372.16
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Börtön fenyegeti a dél-koreai elnököt – a Samsung is érintett

Hatalommal való visszaélés, kényszerítés és kenőpénzek elfogadása vádjával 25 évi börtönbüntetést kért a dél-koreai ügyészség csütörtökön a posztjáról eltávolított államfő barátnőjére, bizalmasára, Csoj Szun Szilre – jelentették hírügynökségek.

Csoj a 2016 októberében kirobbant politikai és korrupciós botrány egyik kulcsszereplője. Úgy pattant ki a botrány, hogy felmerült a gyanú: a semmilyen tisztséggel nem bíró barátnő befolyással van Pak Gun Hje államfő döntéseire, s ebből busás hasznot húz. Kiderült, hogy Csoj révén az államfő, illetve a kormány hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai óriásvállalatoktól - köztük a Samsungtól és a Hyundaitól -, s a pénz végül olyan alapítványokhoz került, amelyeket Csoj felügyelt.

Csojt már júniusban három évi börtönre ítélték egy perben, amiért kapcsolataival visszaélve elintézte, hogy lánya bejusson az ország egyik legpatinásabb egyetemére. Az ítéletet novemberben másodfokon megerősítették.

A most elkezdődött perben várhatóan januárban hirdetnek ítéletet. A kormány 126,2 milliárd von (több mint 30 milliárd forint) értékű vagyonelkobzást és pénzbüntetést kér a bíróságtól. Pak Gun Hje volt elnököt külön eljárásban vonják felelősségre, és az AFP hírügynökség szerint az ügyészség várhatóan számára is legalább 25 évi börtönbüntetést kér majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×