eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Kinyittatja a mozikat a koronaherceg

Kinyittatja a mozikat a koronaherceg

Harmincéves tiltást követően várhatóan jövő márciusban újra megnyílnak az első mozik Szaúd-Arábiában - írja a Magyar Idők.

 A lap szerint a döntés összefügg azzal a teljes körű modernizációs törekvéssel, amelyet Mohammed bin Szalman koronaherceg hajt végre a királyságban, és amelynek eredményeként, tervei szerint,

2030-ra egy teljesen átalakított Szaúd-Arábiát ismerhet meg a világ.

Januárban még a szaúdi legfelső vallási vezető az erkölcsökre károsnak ítélte meg a mozi intézményét, és ennek következtében ellenezte azok létrehozását az országban, a világi hatalom azonban mégis pártolja a döntést. A tiltás oka is az erkölcsökre gyakorolt esetleges rossz hatás volt, amely az elmúlt évtizedekben jelentősen megnehezítette az újítások bevezetését a konzervatív életviteléről ismert országban.

Úgy tervezik, hogy 2030-ra háromszáz mozi fog működni a királyságban, többek között ez fogja arra ösztönözni a szaúdiakat, hogy a jelenlegi 2,9 százalékról 6 százalékra növeljék a kultúrára fordított kiadásaikat.

Jelenleg egyetlen mozi működik Szaúd-Arábiában, egy IMAX-terem a keleti Hobar városában, amely főként amerikai dokumentumfilmeket mutat be. A hetvenes évek végéig működtek bizonyos filmklubok országszerte, amelyeket ugyan nem tartottak a hatóságok az iszlámmal összeegyeztethetőnek, de nem is tiltották működésüket. A nyolcvanas években az iráni iszlám forradalom hatására azonban megszigorították a szaúdi rendszert, és a filmklubokat beszüntették.

A mozik megszüntetésével a nyolcvanas években a filmipart is parkolópályára állították Szaúd-Arábiában. A Baraka találkozik Barakával című film 2016-ból az első teljes egészében Szaúd-Arábiában forgatott, szaúdiak által készített film, a mozik megnyitásával valószínűleg a szaúdi filmek is megjelennek a világpiacon - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×