Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Schöpflin György elárulta, mikor vezethetik be az eurót Magyarországon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Schöpflin György, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője szerint Magyarországnak jó pár évet kell még várnia még az eurózóna-csatlakozással. Előbb meg kellene erősíteni a hazai kis- és középvállalkozásokat.

Nem szabad elhamarkodni Magyarország belépését az eurózónába – vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Schöpflin György, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, hangsúlyozva, hogy a kötelezettséget vállalta Magyarország, ám ennek nincs határideje. „Tudom, hogy a baloldalon – én részt vettem nemrég egy ilyen vitán –, azt mondják, hogy politikai okokból lépjünk be az eurózónába” – mondta a EP-képviselő. Szerinte azonban habozni kell és vigyázni ezzel, mert elpusztítaná a magyar gazdaságot, ha az ország most vezetné be az eurót.

Arra a kérdésre, hogy mikor lehet már felkészültnek nevezni a magyar gazdaságot az eurózóna-csatlakozáshoz, a politikus azt mondta, hogy ha az ország termelékenysége eléri az uniós átlag 80-85 százalékát és alacsonyabb az államadósság. „A kis- és középvállalkozásokat kell megerősödnie, minden gazdaságnak ez a gerince és ha ez jól működik, akkor már sokkal komolyabban fogadhatjuk azt, hogy belépünk az eurózónába” – fogalmazott.

Schöpflin György kételkedett abban, hogy az eurózóna-csatlakozás sokat segítene a magyar kis- és közepes vállalkozások megerősödésében, ám úgy vélte, hogy az említett társaságoknak erősebb versenyben kellene helyt állniuk, ami a magyar gazdaságot is veszélyeztetné.