eur:
395.31
usd:
371.12
bux:
65071.77
2024. április 19. péntek Emma
Új maffiamódszer terjed

Új maffiamódszer terjed

Új módszerrel szed ki védelmi pénzeket az olasz maffia vállalkozásokból. Mindeközben a börtönben nemrég meghalt Toto Riina, a kegyetlenségéről hírhedt maffiavezér lánya máris vállalkozni kezdett és a nevét viselő termékekkel akarja meghódítani a piacot.

Concetta Riina, ha nem is a véreskezű papa nyomdokaiba lépve, de nevét kihasználva próbál további pénzeket szerezni a notórius maffiacsaládnak. A rettegett Salvatore Riina lánya online eszpresszó áruházat indított és Toto bácsi névre keresztelte a vállalkozást. A pénzre mondjuk szüksége is van, mivel férje házi őrizetben van csalás miatt, és a hatóságok lefoglalták a család vagyonát.

Az online áruház sikerét megtorpedózta az olasz média

– rövidesen meg is szűnt –, a maffia választása mégsem véletlenül esett a kávéra. A presszókávé jó eszköznek bizonyul a védelmi pénzek beszedésére. A bárokat például gyakran kényszerítik arra, hogy egy adott márkát árusítsanak, a maffiózok pedig lefölözik a tranzakcióból eredő profitot.

A bár- és étterem-tulajdonosok félnek az erőszaktól, és ezért hajlandók a piaci árnál többet fizetni a kávéért. Íme,

a kifinomultabb módszer a védelmi pénzek beszedésére,

amit a rendőrök számára nehezebb felderíteni – fejtegette Antonio Nicaso, Kanadában tanító professzor, a világ egyik elismert maffiaszakértője a Guardiannek.

Vannak olyan maffiózók, akik saját kávémárkát dobtak a piacra. Nyomozók szerint a Camorra-főnökök Nápolyban arra kényszerítették a vendéglátósokat, hogy a rettegett D'Alterio család kávéját vásárolják. A Vollaro-klán pedig 20 ezer eurós kávévásárlásokat kényszerített ki áldozataiból. Ha nem fizettek, akkor a maffiózók egyszerűen átvették a bárok irányítását.

Képzeljék el, hogy több ezer bár van Calabriában! Ez olyan, mintha a maffia megmondaná Londonban az összes fish and chips-sütödének, hogy honnan vegye a halat – mondta az angol lapnak Nicola Gratteri maffiaellenes ügyész.

Bár a kávé az olaszok büszkesége, a módszer az Amerikába távozott és a bűn útjára lépett rokonoktól szivárgott vissza az óhazába. Ők fedezték fel ugyanis, hogy nagy pénzeket lehet keresni, ha Olaszországból származó kávé vásárlására kényszerítették – csekély felár mellett – az ottani vendéglátóhelyeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×