eur:
393.81
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ugrósdy Márton a Brexitről: már lehet a lényegről beszélni

Ugrósdy Márton a Brexitről: már lehet a lényegről beszélni

Megállapodtak a Brexit-tárgyalások első szakaszának összes vitás kérdéséről a felek - jelentette be Theresa May brit kormányfő és Jean-Claude Junker, az Európai Bizottság elnöke. Ha az Európai Tanács is jóváhagyja, a tárgyaló felek végre rátérhetnek a legfontosabbra: a jövőben milyen legyen az Európai Unió és Nagy-Britannia kapcsolata - mondta az InfoRádióban Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatóhelyettese.

Az Európai Tanácsnak jövő héten jóvá kell hagynia az előrehaladási jelentést, de azzal, hogy a britek péntek reggel bejelentették, az összes EU-s feltételt elfogadják, úgy tűnik, elhárult az akadály a kilépésről szóló legfontosabb kérdések lezárása előtt - mondta Ugrósdy Márton, hozzátéve, hogy a részletek kidolgozása még hátravan.

„A brit kormány az elmúlt hónapokban több ígéretet is tett, hogy a jelenleg Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok jogaik és kötelezettségeik nem fognak megváltozni. Az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy rájuk vonatkozik-e az Európai Bíróság joghatósága. Úgy tűnik, az átmeneti időszakban így fog maradni.”

A külpolitikai szakértő kiemelte, sokáig a pénzt tartották a legnehezebb kérdésnek, de az utolsó hetekben az ír határ vált azzá. Ugrósdy Márton úgy véli, a határellenőrzést, illetve vámhatárt, amiről korábban szó volt, és amire az EU és egy harmadik ország között szükség lenne, nem fogják teljesen visszaállítani.

„Továbbra is lehetséges marad, hogy a személyek és az áruk viszonylag szabadon áramoljanak Észak-Írország és Írország között, de ennek részleteiről még viszonylag keveset tudni.”

A briteknek addig fizetniük kell az uniós költségvetésbe, amíg a kilépés hivatalosan meg nem történik - mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatóhelyettese, hozzátéve, hogy Theresa May is jelezte, hogy ezen a kétéves átmeneti időszak sem változtat, ezért Ugrósdy Márton szerint a 2014-20-as költségvetési időszak érintetlen marad.

„Az kérdés, hogy a 2020-ban kezdődő, következő hétéves pénzügyi keretben milyen brit befizetések lesznek, de ez a jövőbeli kapcsolattól is függ. Ha például a britek szeretnének hozzáférést kapni a közös piachoz, akkor ugyanúgy, mint Norvégiának vagy Svájcnak, ennek az árát meg kell fizetniük.”

Elhúzódhat

Ugrósdy Márton felidézte, hogy a lisszaboni szerződés szerint a kilépés kétéves időszakát az Európai Tanács egyhangú szavazásával szinte a végtelenségig meg lehet hosszabbítani, erről évente kell szavazni.

„Ha 2019. március 29-ig nem sikerül megállapodni és az Európai Tanács úgy dönt, tovább tárgyalnak, akkor a Brexit is ki fog tolódni.”

A szakértő szerint mindenki azt szeretné, ha már a lényegről, az EU és Nagy-Britannia kapcsolatáról lehetne beszélni, amit a britek mostani sok engedménye lehetővé tesz.

„Mindenkit az érdekel. Most még csak a válás költségeiről van szó. Előremutató, hogy már a jövőről is lehet tárgyalni, ami a britek érdeke.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×