eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nagy katalán kérdés: rabok legyünk, vagy szabadok?

Nagy katalán kérdés: rabok legyünk, vagy szabadok?

A spanyol legfelsőbb bíróság visszavonta az európai elfogatóparancsot a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont volt katalán elnök és leváltott kormányának négy tagja ellen. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint ez még nem az a fordulat, amire sokan számítanak a december 21-én esedékes választás előtt.

Nehéz eldönteni, hogy a katalán kormánytagoknak az az érdekük, hogy szabadlábra kerüljenek vagy az, hogy börtönben maradjanak - mutatott rá a helyzet összetettségére Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

"A katalán kormányfő és társai elleni európai elfogatóparancs visszavonása mellett elutasították a kormány már előzetes letartóztatásban ülő tagjainak azt a kérelmét, hogy a kampány előtt engedjék őket szabadon. A bíróság továbbra is következetesen eljár ellenük, és alkalmazza a spanyol alkotmányt, vagyis a tettüket továbbra is bűncselekménynek tartják, és az eljárás tovább folyik" - mondta a szakértő, és hozzátette, szerinte a katalán nép választási preferenciáit nem befolyásolják ezek a döntések. Az előzetes felmérések azt mutatják, hogy nagyon megosztott a társdalom, és a választáson nem tud majd egyértelmű győztesként kijönni a függetlenségpárti oldal.

"Nagyjából 45 százalékos eredményt fognak elérni a függetlenségpárti pártok, hasonló eredményt a spanyol egység mellettiek, és lesz az 5-10 százalékos Podemos, amely a mérleg nyelve lehet. Ők nem állnak ki sem az egység, sem a függetlenség mellett, azzal kampányolnak, hogy meg kell adni a lehetőséget a katalánoknak, hogy eldöntsék, hogyan szeretnének élni. Ez elég hívószó arra, hogy ők dönthessék majd el, ki alakítson kormányt" - tippelte mega  választások várható eredményét Nagy Sándor Gyula.

A spanyol gazdaság visszaesése már nem érdekli a katalán szavazókat, mert ők most érzelmi alapon, és nem gazdasági előrejelzéseket vagy kormányprogramokat olvasva döntenek - tette hozzá a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, aki szerint erőszakot egyik oldal sem fog alkalmazni, mert az senkinek sem áll az érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×