eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Áll a bál: hívei kiszabadították Miheil Szaakasvilit, a kijevi parlamentbe tartanak

Áll a bál: hívei kiszabadították Miheil Szaakasvilit, a kijevi parlamentbe tartanak

Hívei kiszabadították a rendőrségi mikrobuszból kedden Kijevben Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzót és egykori georgiai elnököt helyszíni ukrán médiajelentések szerint.

Az UNIAN ukrán hírügynökség azt jelentette, hogy Szaakasvili támogatói feltörték annak a mikrobusznak az ajtaját, amelybe a hatóságok ültették, majd kiszabadították a járműből.

A NewsOne hírtelevízió helyszíni élő közvetítésében arról számolt be, hogy Szaakasvili hívei gyűrűjében elindult az ukrán parlament épülete felé.

Az ukrán állampolgárságától megfosztott, így hontalanná vált Szaakasvilit a hatóságok bűnszervezetekkel folytatott együttműködés gyanújával kedden délelőtt vették őrizetbe kijevi lakásában.

Őrizetbe vétele előtt Szaakasvili felmászott nyolcszintes háza tetejére, és azzal fenyegetőzött, hogy leugrik,

öngyilkos akart lenni. (Karizmatikus vagy mentálisan labilis? - tudósítónk korábbi anyagát itt olvashatja.)

Összecsaptak a rendőrökkel

A volt elnök mintegy száz feldühödött híve útját állta az autónak, amelybe a volt georgiai elnököt ültették. Összecsaptak a rendőrökkel, az összetűzésben többen - civilek és rendfenntartók is - megsebesültek, de számuk egyelőre nem ismert.

Eddig a tiltakozók közül öt személyt vettek őrizetbe. A helyszínre kivonult a nemzeti gárda. Szaakasvili egyik híve tiltakozásul benzinnel leöntötte és fel akarta gyújtani magát.

Az incidens az UNIAN ukrán hírügynökség tudósítása szerint azzal kezdődött, hogy házkutatást tartottak a főügyészség és az SZBU emberei - utóbbi Alfa nevű különleges egységének tagjaival megtámogatva - a volt kormányzó belvárosi, a Majdan, azaz a Függetlenség terének közvetlen közelében lévő lakásában.

Titkos hangfelvétel

A hírügynökség korábban azt jelentette, hogy hivatalosan bűnszervezettel való együttműködéssel gyanúsítják a politikust, akinek tüntetéseit, amelyeket az elmúlt hetekben az ukrán fővárosban rendezett, a leváltott oroszbarát vezetés köréből finanszírozták. A georgiai politikus még a tetőn állva azt kiabálta, hogy a jelenlegi kijevi vezetés alkudott meg Moszkvával, és az egész mögött Vlagyimir Putyin orosz elnök áll.

Jurij Lucenko ukrán főügyész sajtótájékoztatót tartott, amelyen kifejtette: hivatalának olyan bizonyítékok vannak a birtokában, amelyek alapján Szerhij Kurcsenko, a Majdan-tüntetések nyomán 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök környezetéhez tartozó oligarcha pénzelte Szaakasvili tiltakozó megmozdulásait. A főügyész szavai szerint Szaakasvili erőszakos hatalomátvételre készült Ukrajnában a megbuktatott Moszkva-barát ukrán vezetéssel együttműködve.

Bizonyítékként a főügyészség nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen állítólag Kurcsenko és Szaakasvili megbízottjai egyeztetnek az akciók részleteiről és azok finanszírozásáról. Kurcsenko a főügyész szavai szerint jelenleg Janukovicshoz hasonlóan Oroszországban rejtőzködik az ukrán igazságszolgáltatás elől.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×