eur:
393.92
usd:
369.26
bux:
65822.65
2024. április 23. kedd Béla

Komoly gondokat okoznak a szerb vendégmunkások Szlovákiában

„Mi vagyunk itthon!” – állt azoknak a szlovák munkásoknak a transzparensén, akik a munkahelyükön egyre nagyobb számban megjelenő szerb kollégáik ellen tüntettek Szereden. A fuvarozással és raktározással foglalkozó cég alkalmazottai azért elégedetlenek, mert munkaadójuk inkább szerbeket alkalmaz, mondván, ők jóval olcsóbban is elvégzik a munkát, mint a szlovákok.

A demonstráción részt vevő mintegy hetven munkás azt állítja, azért tüntettek, mert 2015 óta folyamatosan nő a szerb vendégmunkások száma a cégben, és mára az dolgozók 80 százalékát a Balkánról érkezők alkotják. A tüntetők a probléma egyik okát abban látják, hogy míg egy nyolc órás műszakban dolgozó hazai munkás havi bruttó 650 eurós fizetés kap, addig a szerbek akár 100-150 euróval kevesebbel is beérik, ráadásul ők ezért a pénzért akár 12 órás műszakban is hajlandók dolgozni, és az étkezési utalványért csak feleannyit kell fizetniük, mint a hazaiaknak.

A szlovák alkalmazottak attól tartanak, ha ez így megy tovább, elveszíthetik állásukat, noha ők azok, akik betanították a Balkánról érkezőket. A másik problémát a nyelvi nehézségek okozzák, és gyakori, hogy a szerbek nem viselkednek a társadalmi normáknak megfelelőn. „Sokszor előfordul, hogy kábítószer hatása alatt vannak és ápolatlanok” – panaszkodott egy tüntető, egy másik pedig azt mondta, egyedüli szlovákként dolgozik a részlegén, és elég nehéz a szerbekkel a kommunikáció. „Jobban örülnék, ha szlovákokkal dolgozhatnék együtt” – tette hozzá.

Az elégedetlenkedők állítják, nem félnek amiatt, hogy bírálni merik a céget, attól viszont már sokkal jobban tartanak, hogy azért fogják elveszíteni az állásukat, mert a harmadik országból érkezők kiszorítják őket.

Ján Richter szlovák munkaügyi miniszter épp a múlt héten jelentette be, hogy egyetért ugyan a külföldi munkaerő nyugat-szlovákiai importjával, de először az ország saját álláskeresői számára akarnak munkát találni. A tárcavezető közölte, ezt feltételül szabták a Nyitra mellett üzemet létesítő Jaguar-Land Rover autógyárnak is. „Három toborzó kört tervezünk a brit autógyár esetében, s majd azt követően beszélünk arról, hogy az Európai Unióból vagy harmadik országokból külföldi munkaerő is érkezhet-e hozzánk” – hangsúlyozta Ján Richter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Visszahúzták a forintot a kamatdöntés

Visszahúzták a forintot a kamatdöntés

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×