eur:
393.28
usd:
367.34
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Súlyos gondokkal küzd Zimbabwe – a lakosok bitcoinba menekítik pénzüket

Súlyos gondokkal küzd Zimbabwe – a lakosok bitcoinba menekítik pénzüket

Robert Mugabe távozott, de maga mögött hagyta súlyos gazdasági örökségét. Az egykor Afrika egyik leggazdagabb országának számító Zimbabwe hiperinflációval, hatalmas munkanélküliséggel és elnyomással küzd.

1980 óta irányította Robert Mugabe az Afrika déli részén fekvő, ásványkincsekben és nyersanyagban gazdag Zimbabwét, egészen addig, amíg a tábornokoknak elegük nem lett, és a múlt héten házi őrizet alá helyezték.

Az, hogy sokan várták a Mugabe-éra végét, nem meglepő.

Az országnak alig vannak valutatartalékai és 90 százalékos a munkanélküliség.

2007 és 2009 között a háború utáni Magyarországot idéző hiperinfláció szabadult el, és a lakosoknak dollármilliárdokba került egy vekni kenyér. 2009-ben már egybillió dolláros bankót is kiadtak, az árak pedig 230 milliószorosukra emelkedtek.

2007 és 2008 között naponta duplázódtak meg az árak, Zimbabwe ezzel elmaradt a II. világháború utáni magyar hiperinflációtól, amelynek során 15 óránként duplázódtak meg az árak – jegyezte meg a Telegraph című brit lap. 2009-től az amerikai dollárt fogadják el egyik hivatalos fizetőeszközként.

A 80-as években még méltatták is Mugabe elnököt az oktatásban és az egészségügyben elért eredményeiért. Ebben az időben növekedett a gazdaság, és az ország egyre több mezőgazdasági terméket, köztük dohányt exportált – köszönhetően előnyös éghajlatának.

A 90-es években viszont megindult a mezőgazdaság rossz menedzselése – egy sor reformmal próbálták meg csökkenteni a fehér farmerek gazdaságait, mert a felhergelt tömegek társadalmi igazságtalanságnak tartották a volt gyarmatosítók gazdasági virágzását.

1992-ben törvény kötelezte a fehér földtulajdonosokat vagyonuk feladására és szétosztására. Az ezredfordulón Mugabe 4000 fehér farmer földjeinek szétosztását rendelte el, amelynek nyomán szinte azonnal visszaesett az ország mezőgazdasági termelése, és megjelent az éhezés.

A gazdasági statisztika hiányos – egy 2011-ből származó adat szerint a lakosság 72 százaléka, azaz akár 10 millió ember él szegénységben. Az egy főre jutó jövedelem tavaly 1000 dollár volt – szemben a britek közel 40 ezer dolláros adatával.

A szomszédos Dél-Afrika ötször jobban teljesített ebben a mutatóban, ami főleg a fiatal zimbabweiek elvándorlásához vezetett. Az utóbbi időben kezdtek elfogyni a dollárkészletek, és a hiteleket felvevő Zimbabwei Nemzeti Bank kötvényeket kezdett kiadni, miközben a lakosság nekilátott a dollár felhalmozásának.

Az online folytatott tranzakciók megugrása leértékelte az állampapírokat, ez az egyik oka, hogy a lakosok egy része kriptovalutába, bitcoinba fekteti be pénzét.

Zimbabwének ezzel a gazdasági helyzettel kell most megküzdenie, bár lakosai remélik, hogy gyémánt, szén, réz és vasérc készletei miatt felpörög a gazdasága.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb személyt vettek őrizetbe Németországban Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×