eur:
392.85
usd:
366.71
bux:
66235.51
2024. április 25. csütörtök Márk
Könnyítés és buktató egy új autópálya-matricás szabályban

Könnyítés és buktató egy új autópálya-matricás szabályban

Az Ausztriába utazóknak jelent könnyebbséget a változtatás, de van benne egy nagy buktató.

A 2018-ban érvényes osztrák autópálya matricákat már az interneten is megvásárolhatjuk az ASFINAG osztrák állami autópálya-üzemeltető cég oldalán. Így már az osztrák matricát sem kell felragasztgatni a szélvédőre és utána kapargatni. Magyarok számára ebben a módszerben sok újdonság nincs, kivéve a 18 napos szabályt - írta az orf.at alapján az autószektor.hu.

Az idén már az interneten és az okostelefonok alkalmazásaival is lehet matricát vásárolni. Árban és szolgáltatásban nincs különbség a hagyományos és a digitális matricák között, és a régi, ragasztható matricák is megmaradnak.

Nem azonnali!

Figyelni kell azonban arra, hogy

a digitális matrica érvényessége a vásárlás napja után 18 nappal kezdődik.

Vagyis, ha például valaki január 1-én vásárol matricát a neten, azt csak január 19-én használhatja először. Ennek oka, hogy a netes vásárlásra vonatkozó garanciális szabályok szerint az interneten vásárolt termékeket 14 napon belül vissza lehet váltani.

A tervek szerint 2018 közepétől már benzinkutaknál, dohányboltokban, vagy az autóklubnál is lehet majd elektronikus matricát venni.

Érdekesség, hogy az osztrákok nyilvánossá teszik az adatbázist, vagyis az interneten bárki ellenőrizheti, hogy az adott rendszámhoz tartozik-e érvényes matrica. Ez okozott némi ellenállást adatvédelmi okokból, de nem vették ki a rendeletből.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×