eur:
393.52
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Így hat Európára a német patthelyzet

Így hat Európára a német patthelyzet

Ha a kormányalakítási nehézségek miatt meg kell ismételni a németországi választásokat, az legalább féléves csúszást jelenthet több uniós döntés megszületésében - mondta az InfoRádió által megkérdezett külpolitikai szakértő. Feledy Botond hozzátette, a legerősebb tagállam kormányzati instabilitása már most érezteti hatását Brüsszelben.

Egyértelműen érezhető lesz a német kormányalakítási kudarc a következő hónapokban, mert mindenki arra várt, hogy a német kancellár Emmanuek Macron mellett megadja az igazi lendületet az európai reformokhoz – mondta Feledy Botond, hozzátéve, a helyzet időzítéseket kifejezetten kellemetlenné teszi.

„Komoly csúszás van.

És több időablakkal sem kompatibilis, ami azt jelenti, hogy 2019 tavaszán lejár a Brexit, ami egyrészt politikai alkalom a politikai reformok véglegesítéséhez és hatályba léptetéséhez. Másrészt Macronnak pörög a mandátuma, a lejárta előtt fel kellene tudni mutatnia látható eredményeket.”

Meddig húzódhat?

Több politikai dilemma van – jelezte a külpolitikai elemző.

„Egyrészt a német ügyvezető kormány, a CDU/CSU és a szocialisták alkotta kabinet jogilag nincs korlátozva. Bár a szokások szerint az ügyvezető kormány nem hoz fontos döntéseket, nincs jogi akadálya annak, hogy az uniós üléseken érdemi szavazatokkal részt vegyenek. Ha a krízis nagyon elhúzódik, a jelenlegi, ügyvezető kormány mindig tud cselekedni" - fejtette ki.

Hozzátette, ugyanakkor lesznek olyan szereplők Európában, amelyek megpróbálják tovább tematizálni a lehetséges német koalíciós tárgyalást vagy az előrehozott választás kérdéseit.

„Ekkor a németek megélhetik azt, hogy a franciák vagy erős brüsszeli szereplők,

kisebb témákban akár át tudják venni a kezdeményezést Németországtól.”

Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy-egy ilyen döntés eredményes is lehet egy erős, biztos német kormány rábólintása nélkül – mondta Feledy Botond.

„A német szavazat a legsúlyosabb a Tanácsban, a német EP-képviselők szavazata szám szerint is a legnagyobb. Számít az, hogy lesz-e olyan kormány, ami hajlandó ezt támogatni német oldalról” - emelte ki.

Az előrehozott választás is legalább féléves csúszást jelent – fűzte hozzá a külpolitikai elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×