eur:
395.31
usd:
372.04
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tüntetnek az oktatás nyelve miatt Lettországban

Több százan tiltakoztak csütörtökön a lett fővárosban, Rigában a Karlis Sadurskis lett oktatás- és tudományügyi miniszter által több hete előterjesztett reformjavaslat ellen, amelynek értelmében a nemzetiségi iskolák három éven belül fokozatosan áttérnének csaknem minden tantárgy lett nyelven történő oktatására.

Csütörtökön "Fénysugár a sötétség ellen" jelmondat alatt több százan vonultak az oktatás- és tudományügyi minisztérium épületétől a kormány székházához. A résztvevők kezében olyan feliratok voltak láthatóak, mint "El a kezekkel az orosz iskoláktól", "Nem a gyerekeink asszimilációjára", "Az anyanyelven történő oktatás alapvető emberi jog", "A szuverén hatalom a népé. Mi vagyunk a nép! Mi döntünk!", "Megállj a népirtásnak!", és "A kormány célja - minél rosszabb, annál jobb".

A tiltakozó felvonuláson az iskolások és szüleik mellett részt vettek az Orosz Iskolavédelmi Törzs, a Lettországi Orosz Szövetség párt, az Emberi Jogok Lett Bizottsága, a Lettország Orosz Közössége és a Lett Antifasiszta Bizottság nevű szervezetek aktivistái is. A tüntetők az "El a kezekkel az orosz iskoláktól!" jelmondatot skandálták a felvonulás alatt.

Karlis Sadurskis néhány hete olyan reformjavaslatot terjesztett elő, amelynek értelmében a nemzetiségi iskolák három éven belül fokozatosan áttérnének csaknem minden tantárgy lett nyelven történő oktatására. A tervezetet a lett kormánykoalíció támogatta, és a lett államfő is a tantárgyak lett nyelven történő oktatására való fokozatos áttérés mellett szállt síkra a nemzetiségi iskolákban. Juris Jansons lett emberi jogi ombudsman pedig kijelentette: már régen át kellett volna térniük a lett nyelvű oktatásra a Lettországban működő nemzetiségi iskoláknak.

Ennek értelmében az ország legnagyobb nemzetiségéhez, az oroszhoz tartozó diákok csak a saját anyanyelvüket, az irodalmat, valamint a kultúrával és történelemmel kapcsolatos tantárgyakat tanulnák anyanyelvükön. Lettországban, ahol a népesség csaknem egyharmada orosz anyanyelvű, az orosz nyelvet idegen nyelvként tartják nyilván.

A balti országban már volt egy ehhez hasonló kezdeményezés 2004 őszén, amely végül tömegtüntetésekhez vezetett. Ennek nyomán kétnyelvű oktatási rendszert vezettek be, amelynek értelmében az orosz nemzetiségi középiskolákban a tantárgyaknak 40 százalékát lehet orosz nyelven tanítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×