eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Így ért véget Donald Trump ázsiai útja

Így ért véget Donald Trump ázsiai útja

Elsősorban gazdasági törvényszerűségek miatt nem következett be törés az Egyesült Államok és Kína viszonyában Donald Trump korábbi ígéretei óta – hangsúlyozta az InfoRádiónak az amerikai elnök ázsiai körútja után Ugrósdy Márton Amerika-szakértő, a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese.

Ugrósdy Márton szerint nem hozott túl sok meglepetést az amerikai elnök ázsiai körútja. Az Amerika-szakértő arról is beszélt, hogy mi valósult meg Donald Trump korábbi választási ígéreteiből.

Az út első szakasza – mely során Trump Japánt és Dél-Koreát látogatta meg –

biztató lehet a térség országaira nézve

– véli a szakértő. Az amerikai biztonsági garanciát megerősítették, illetve szorosabb együttműködésről biztosította az országok vezetőit az amerikai elnök hadiipari és egyéb területeken is.

A kínai találkozó a várakozásoknak megfelelően alakult, hiszen az ismert, hogy Trump és a keleti nagyhatalom elnöke, Hszi-Csin Ping között korábban kialakult a szimpátia. Ezt most a kínaiak igyekeztek is kihasználni – tette hozzá Ugrósdy Márton.

Az utolsó két állomáson – Vietnamban és a Fülöp-szigeteken – az amerikai elnök olyan közegben volt, ami nem az ő terepe – hangsúlyozza a külügyi szakértő. Mint mondta, Trump nem mozog otthonosan az olyan multilaterális találkozókon, ahol ő csak egy a sok szereplő között. A Fülöp-szigeteken így magán a csúcson nem is vett részt, kizárólag egyéni találkozókat szervezett.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese szerint

Donald Trumpnak most nincs szüksége négyszemközti tárgyalásra Vlagyimir Putyin orosz elnökkel,

hiszen az alapvető szembenállás változatlan Ukrajna és Szíria ügyében a két ország között, az elmozdulást pedig alacsonyabb szinten kellene elkezdeni, külügyminiszterek vagy más képviselők útján. A két elnök négyszemközt nem tárgyalt Vietnamban.

Az amerikai elnök választási kampányában foglalt Ázsiával kapcsolatos ígéreteit illetően a szakértő kiemelte, hogy a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodás felmondása megvalósult. Ehhez Trump továbbra is tartja magát – hangsúlyozta Ugrósdy Márton. Ez számos délkelet-ázsiai ország számára negatív fejlemény, hiszen azt remélték, hogy intézményesen is sikerül a régióhoz kötni az Egyesült Államokat, azzal a kínai befolyást ellensúlyozni lehet a térségben.

Elsősorban gazdasági okai vannak annak, hogy az amerikai-kínai kapcsolatokban nem következett be komoly törés. A két ország gazdasága ugyanis nagy mértékben összefonódott: a korábbi együttműködéseknek köszönhetően a gyártókapacitás biztosítása és a finanszírozásstuktúra összeköti az államok gazdaságát. Így látványos ígéretek ellenére nem lehet kereskedelmi háborút indítani Kína ellen, és felemelni a vámokat, mert nagyon sok amerikai cég is kárvallotja lenne – hangsúlyozta Ugrósdy Márton.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×