eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Döntöttek Olaszország himnuszáról

Döntöttek Olaszország himnuszáról

Az olasz szenátus alkotmányügyi bizottsága szerdán hivatalosan is elfogadta az ország himnuszaként a Fratelli d'Italiát.

A gyors ritmusú dalt gyakran Mameli himnuszaként emlegetik az olaszok, mert szövege Goffredo Mameli egy 1837-ből származó költeménye, eredeti címén az Il Canto degli Italiani. A szöveget, melynek zenéjét Michele Novaro szerezte 1847-ben, a köztársaság megalakulásakor, 1946-ban fogadták el az ország ideiglenes nemzeti himnuszának.

Az olasz parlament azonban mindeddig nem emelte törvényerőre ezt a döntést. Csak most, 71 év múltán nyilvánították a kezdősora alapján leginkább Fratelli d'Italia (Olasz testvérek) címen ismert dalt az Olasz Köztársaság hivatalos himnuszának. Az erről szóló előterjesztést előbb a parlament képviselőháza hagyta jóvá, majd a szenátus is elfogadta.

Katonai indulós jellege és egyes különösen harcias sorai miatt

az utóbbi években néhány olasz parlamenti képviselő indítványozta, hogy változtassák meg az ország himnuszát.

  • Az olasz nemzeti himnusz az olasz nemzeti egység megteremtésének korszakát idézi.
  • Mameli költeményét az Osztrák-Magyar Monarchiával szembeni felszabadító háború ihlette, a harcok idején az ellenállók dalaként énekelték.
  • A himnusz az olasz egység dalaként hamar népszerű lett.
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×