Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sötét titkok árnyékolták be az ISIS kivonulását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több száz dzsihadista fegyveres hagyhatta el családjával együtt az Iszlám Államtól visszafoglalt Rakkát. Az alku már hetekkel ezelőtt ismert volt, az viszont nem, hogy külföldi harcosok is távozhattak, és a győztes szíriai koalíció buszokat bérelt ki elszállításukra.

A BBC helyszíni riportja „Rakka sötét titkának” nevezi az Iszlám Állam állig felfegyverkezett fanatikusainak szervezett elvonulását. A korábban az Iszlám Állam fővárosának tekintett, rommá lőtt nagyvárost az úgynevezett szíriai demokratikus erők kurd csapatok által vezetett koalíciója foglalta vissza, az Egyesült Államok és más országok légi támogatásával.

A BBC szerint a kurdok saját erőik megkímélésére kötötték a furcsa alkut – a város harccal való visszaszerzése hatalmas veszteségeket okozott volna nekik. Ezért közvetítőként felhasználták a helyi szunnita törzsi vezetőket, és bár a hivatalos ígéret az volt, hogy a külföldi dzsihadisták nem távozhatnak, ezt mégis megtették.

Ugyan a fanatikus harcosokkal közölték, hogy nem lesz diadalmenet a kivonulásuk, és nem dekorálhatják ki a teherautókat és buszokat mozgalmuk fekete zászlójával, sokan úgy viselkedtek, mintha ők győztek volna.

A várost visszafoglaló koalíció buszvezetőket bérelt fel, hogy több mint 4000 embert elvigyenek. A Rakkát elhagyó konvoj több kilométer hosszú volt, és a BBC által felkutatott sofőrök azt mondták: 3 napig kellett vezetniük úgy, hogy "öngyilkosmellényeket" viselő fanatikusok készen álltak a járművek felrobbantására, ha az alku valamiért összeomlott volna.

Az Iszlám Állam katonái egy idő után leparancsolták a dél felé vezető főútról a vezetőket, és eltűntek a sivatagban. A BBC szerint sokan később átszivárogtak Törökországba.

A több tonna fegyvert és lőszert is szállító konvoj október 12-én hagyta el Rakkát.

A 163 járműből álló menetoszlopot a levegőből figyelték az amerikai vezetésű koalíció harci gépei, de nem avatkoztak be. Sőt, segítették a navigálásban a civil sofőröket. A dzsihadisták leginkább harcedzett katonáinak tartott fanatikusok egy része közben a teherautók tetején vagy rakterében utazott, kezében géppisztollyal.

Ugyan a szíriai kormányellenes erőkkel szövetséges, amerikai vezetésű koalíciónak azt ígérték, hogy a külföldi harcosok nem hagyhatják el Rakkát, a BBC által megkérdezett sofőrök azt mondták: sok külföldi – köztük női – fegyveresek voltak köztük. Egy embercsempész pedig – elmondása szerint – 20 családot vitt át Törökországba, volt aki angolul, volt aki törökül beszélt.