eur:
393.87
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Hihetetlen, mit találtak száz év után

Megtaláltak egy száz éve eltűnt német tengeralattjárót a belga partoknál, egy forgalmas hajózási útvonalon.

Belga búvárrégészek még júniusban bukkantak a nyugat-flandriai Brugge városhoz közeli partnál a 30 méter mélyen fekvő, a homokos tengerfenékbe belesüppedt hajóroncsra, de a felfedezést csak szeptemberben jelentették be. Kedden közölték, hogy egy réztáblán megtalálták a hajó nevét is, eszerint az UB-29 tengeralattjáróról van szó, amely

1916. november 27-én tűnt el a legénység 22 tagjával a fedélzetén.

Németország belgiumi nagykövete, Rüdiger Lüdeking szerint nagyon ritka leletről van szó, főleg a parthoz ilyen közel. A Tomas Termote vezette búvárrégészcsoport hat merülést végzett a roncsnál, amelyről méretei alapján - 36 méter hosszú és négy méter széles - hamar megállapították, hogy egy UB II-osztályú tengeralattjáró, olyan, mint amilyeneket főleg a partok közelében használtak.

A nagykövet szerint Németország nem akarja, hogy a roncsot kiemeljék, azt meg kell hagyni az odaveszett tengerészek sírjának. Hogy a holtak nyugalmat senki se zavarhassa meg, védőzónát alakítanak ki a roncs körül.

A tengeralattjáró sikeres azonosítása után tisztázni akarják a szerencsétlenül járt matrózok kilétét is, hogy értesíthessék a leszármazottaikat.

Ostende belga fürdőváros környékén heves harcok dúltak az első világháborúban. A német császári hadiflotta Flandriából támadta az ellenséget, főleg a brit hajókat, miközben az ellenség védekezésül a belga partok elé telepített aknákat. Carl Decaluwé nyugat-flandriai kormányzó szerint ezeknek az akár 1000 kilónyi robbanóanyagot is tartalmazó bombáknak az egyike válhatott az UB-29 végzetévé.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×