eur:
393.17
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Ezen múlik a katalán válság hossza és mélysége

Ezen múlik a katalán válság hossza és mélysége

Mariano Rajoy spanyol kormányfő vasárnap a konzervatív Néppárt barcelonai rendezvényén azt kérte, hogy a "csendes többség" váltsa szavazatra a hangját a december 21-i katalán parlamenti választásokon. Az InfoRádiónak nyilatkozó külpolitikai szakértő szerint ez jól mutatja, hogy Spanyolországnak nem érdeke a helyzet szítása, még akkor sem, ha az őrizetbevételekkel éppenséggel nem ezt bizonyítja.

Van ugyan egy „csendes csoport”, egy meghatározó tömeg, ami azonban nem lett többség – mondta a külpolitikai szakértő. Feledy Botond hozzátette, ezt éppen a legutóbbi katalán választás mutatta meg: azért kerülhettek az elszakadáspártiak hatalomra, mert nem ment el elég olyan szavazó, akik a szolidabb megoldást támogatták volna.

„Az, hogy mindez december 21-e mennyit változik, a spanyol kormányfő intézkedései nyomán derül ki. Kérdés, hogy ezek a csendes, vágyott többséget motiválják vagy megint a radikálisokat viszik az utcára és az urnákhoz. A letartóztatásokból látszik, hogy újabb tüntetések szerveződtek.”

Feledy Botond hozzátette, hogy az addigi spanyol reakciók is sokat fognak számítani.

„Gesztusokra is várnak Barcelonában.”

A külpolitikai szakértő érdekes fejleménynek nevezete, a barcelonai polgármester már nyilvánosan ellenezte az egyoldalú elszakadást. Feledy Botond hozzátette, meghatározó szereplők még hallathatják a hangjukat, ami egyértelmű helyzetet hozhat a választásokon.

„Ugyanakkor annak kis lehet komoly hatása, ha a spanyolok végigviszik a radikális erőpolitikát: a letartóztatásokat és meg tudják szerezni a Belgiumba menekülteket is.

Ez vissza is üthet.”

Október 2-a óta 2400 cég tette át a székhelyét az ország leggazdagabb régiójából, Katalóniából Spanyolország más részébe. Feledy Botond jelezte, hogy ezt Madrid ösztönözte azzal, hogy a válság kirobbanásakor kedvezőbbé tette a cégáthelyezés feltételeit.

„A kormányfő ezért szólalt fel, hogy már nem kell elköltözni.”

Ha Katalóniának megroppan a gazdasági hatalma, az tovább fokozza az elszakadáspárti problémát – figyelmeztetett a külpolitikai szakértő.

„A saját rövidtávú megoldásuk hosszabb problémává válhat, ha nem sikerül kontroll alatt tartani a helyzetet.”

Az, hogy a válság mikor rendeződhet, a külpolitikai szakértő szerint attól függ, mi történik december 21-én.

„Ha a moderált erők győznek, az ügy lekerül a napirendről, ami a legitimitását is gyengíti.”

Feledy Botond hangsúlyozta, az azonban, hogy harmadik országok is megpróbálják befolyásolni a kampányt, hosszabb és mélyebb problémára utal.

„Látnak olyan jeleket, hogy oroszországi területről származó számítógépes hálózatokról is történtek kísérletek, hogy befolyásolják a közvéleményt. Ez viszont hosszútávú probléma, ami azt mutatja, az uniós kis törésvonalakat sokan nagyobbá akarják feszíteni.”

Ebben az esetben a probléma nem is csak Katalóniáról szól, hanem sokkal nagyobb méreteket ölt – tette hozzá a külpolitikai szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×