eur:
394.37
usd:
365.29
bux:
65565.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kezdődik a brüsszeli konzultáció: hadat üzentek az álhíreknek

Kezdődik a brüsszeli konzultáció: hadat üzentek az álhíreknek

Az Európai Bizottság konzultációt indít és munkacsoportot hív össze az álhírek, illetve az internetes félretájékoztatás vizsgálatára a tudományos élet, az online platformok, médiaszervezetek és a társadalmi szervezetek képviselőinek részvételével.

Az uniós végrehajtó testület tájékoztatása szerint a munkacsoport munkája és a konzultáció eredménye hozzá fog járulni a 2018 tavaszára elkészülő uniós szintű stratégia kialakításához, melynek célja az álhírek terjedésének megakadályozása lesz.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta, mivel jelentős a hírek és álhírek áradata, olyan eszközöket kell biztosítani, amelyek lehetővé teszik

  • a hamis közlések azonosítását,
  • az online környezet iránti bizalom megerősítését,
  • az információk kezelését.

Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a szólásszabadság, a médiapluralizmus és a sokoldalú, megbízható tájékoztatáshoz való jog között.

A február közepéig tartó konzultáció kérdései arra keresik a választ, hogy milyen uniós szintű intézkedésekkel lehetne megfelelő eszközöket kialakítani, amelyekkel azonosítani lehet a megbízható és ellenőrzött információkat, és amelyek megkönnyítik az alkalmazkodást a digitális kor kihívásaihoz. A konzultáció az online álhíreknek és félretájékoztatásnak csak azon fajtájával foglalkozik, amelynek tartalma nem jogellenes és ezért jelenleg nem orvosolható az uniós vagy a nemzeti jog eszközeivel vagy önszabályozó intézkedésekkel.

Az Európai Parlament 2017 júniusában állásfoglalást fogadott el, melyben felhívta az uniós bizottságot, hogy készítsen mélyreható elemzést a jelenlegi helyzetről és a jogi keretről az álhírek tekintetében, valamint ellenőrizze a jogalkotáson alapuló beavatkozás lehetőségét a valótlan tartalmak terjesztésének és terjedésének a visszaszorítása érdekében.

Október végén uniós tagállamok arra szólították fel Brüsszelt, hogy fokozza erőfeszítéseit az unió és tagországainak hitelét romboló, EU-n kívüli forrású, főként orosz dezinformációs és propaganda tevékenység visszaszorítása érdekében. Véleményük szerint égető szükség van az Európai Unió stratégiai kommunikációs képességeinek fejlesztésére a félretájékoztatást és megtévesztést célzó kampányok megelőzése érdekében. A "kifinomult és intenzív" kampányok célja, hogy bizalmatlanságot és elégedetlenséget teremtsenek a demokratikus renddel, az Európai Unióval, a transzatlanti közösséggel és partnereivel szemben, és gyengítsék egységüket - foglaltak állást.

Információk szerint jelentősen élénkült az Európai Unió, az Egyesült Államok és a NATO ellen folytatott orosz és kínai propagandatevékenység. Az említett országok komoly energiát fektetnek abba, hogy különböző médiumokon, közösségi oldalakon keresztül dezinformációs és propagandatevékenységet folytathassanak, befolyásolva ezzel a közhangulatot, az érintett országok és közösségek politikájának alakulását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Óriási az érdeklődés a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment 2024 című konferenciája iránt, amelyen várhatóan Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára is részt vesz. Az egésznapos szakmai rendezvény teltház közelében jár, már csak néhány szabad hely van, így érdemes sietni a regisztrációval, amelyet itt tud megtenni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×