Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megkezdődött a Föld megmentését célzó egyeztetés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elkezdődött az ENSZ 23. klímakonferenciája a németországi Bonnban, ahol a párizsi klímaegyezmény végrehajtási szabályairól tárgyalnak.

Az 1992-ben aláírt ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény meghatározza, hogy az azt elfogadó felek évente találkoznak klímakonferencia keretében – mondta az InfoRádiónak Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének munkatársa. A rendezvényen az eddigi eredményeket, és a jövőbeli terveket beszélik meg az országok képviselői.

Mivel a környezetvédelemmel a kormányzatokon kívül civilszervezetek foglalkoznak, így az évek során egy többezres konferenciává nőtte ki magát az esemény, kiegészülve a kiotói jegyzőkönyvet és a párizsi egyezményt aláírók konferenciájával.

A jelenlegi egyeztetés célja egy szabálykönyv megalkotása, melyben kidolgozzák a Párizsban létrehozott keretegyezmény részleteit – mondta a szakértő. A 2015-ös megállapodás szerint a globális éghajlatváltozást jóval 1,5-2 fokon kell tartani, amit hosszabb távon lehet csak elérni – tette hozzá. A párizsi egyezményben megállapított szabályozások betartásának ellenőrzését, új célok kitűzésének gyakoriságát határozzák meg Bonnban.

Mivel a globális felmelegedés a kis szigetekre nagyobb veszélyt jelent, így különös jelentőséggel bír, hogy a konferencia elnöke idén a Fidzsi-szigetek lett. Ezzel biztosítják, hogy a veszélyeztetettebb államok elegendő szót kapjanak az egyeztetés során.