eur:
394.96
usd:
371.68
bux:
66359.45
2024. április 16. kedd Csongor
Így reagál a spanyol kormány Carles Puigdemont szabadlábra helyezésére

Így reagál a spanyol kormány Carles Puigdemont szabadlábra helyezésére

A spanyol kormány tiszteletben tartja a belga igazságszolgáltatás döntését.

A spanyol kormány tiszteletben tartja a belga igazságszolgáltatás döntését - közölte a spanyol miniszterelnök-helyettes hétfőn újságíróknak nyilatkozva Madridban.

"Mivel egy olyan demokratikus rendszerről beszélünk, mint a spanyol, maximális tisztelet jár a bírói döntéseknek Spanyolországban, Belgiumban és minden államban, amelyben tiszteletben tartjuk a hatalmi ágak szétválasztását és a bírói függetlenséget" - mondta Soraya Sáenz de Santamaría.

A miniszterelnök-helyettes arra reagált, hogy egy belgiumi vizsgálóbíró feltételesen szabadlábra helyezte Carles Puigdemont volt katalán elnököt és feloszlatott kabinetjének Belgiumban tartózkodó négy tagját, akik ellen európai elfogató parancsot adtak ki Spanyolországban.

A dél-európai országban egyebek mellett lázadás, zendülés és hűtlen kezelés miatt indítottak ellenük büntetőeljárást. A volt katalán kormány nyolc tagját múlt csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezte a spanyol központi büntetőbíróság.

Rafael Catalá spanyol igazságügyi miniszter egy bilbaói fórumon arról beszélt, hogy a Spanyolországban, illetve a Belgiumban zajló eljárásokat nem lehet összehasonlítani, és így a bírák által hozott korlátozó intézkedéseket sem, mivel a belga hatóságoknak a kiadatásról kell dönteniük.

"Szabadon és óvadék nélkül" - kommentálta Twitter-oldalán Carles Puigdemont a belga vizsgálóbíró döntését, hozzátéve, hogy gondolatban társaikkal vannak, akiket "igazságtalanul" bebörtönzött a "demokratikus gyakorlattól" távol álló állam.

Meritxell Serret volt agrártanácsos szintén a Twitteren pedig azt írta, hogy Belgiumban óvadék nélkül szabadon engedték őket, míg Spanyolországban börtönben lennének.

Hétfőn reggel forgalomlassító demonstrációval tiltakoztak több katalán város bevezető útjain, például Barcelonában és Sabadellben a katalán politikusok fogva tartása ellen, és követelték a "politikai foglyok" szabadon engedését. Ez elmúlt napokban több helyen is erről szóló plakátokat ragasztottak ki Katalóniában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×