eur:
393.34
usd:
368.06
bux:
65925.05
2024. április 24. szerda György
Váratlan hatása is lehet a Puigdemont-ügynek

Váratlan hatása is lehet a Puigdemont-ügynek

Egyes szakértők szerint a négypárti belga kormánykoalíció összeomlásával fenyegethet, ha a spanyol hatóságok európai elfogatóparancsot adnak ki a jelenleg Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont leváltott katalán elnök ellen, mivel az ügy felboríthatja a kényes politikai egyensúlyt a kormánypártok között.

A belga kormány hivatalosan nem támogatja Katalónia elszakadását. Charles Michel miniszterelnök pártja, a vallon Reformer Mozgalom az ügyben lényegesen más álláspontot képvisel, mint a koalíció legerősebb pártja, a katalán függetlenségi mozgalmat is támogató flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA).

A koalíció

Belgium szövetségi kormányában a 2014-es választások nyomán először jutott hatalomra a flamand függetlenség mellett síkra szálló N-VA.

A legtöbben eleve arra számítottak, hogy meglehetősen rövid életű lesz a flamand-vallon liberális, konzervatív, a pártok színei alapján a belga sajtóban "svédnek", a nemzetközi médiában pedig kamikázénak elnevezett koalíció.

Az N-VA egyes vezetői ugyan támogatásukról biztosították Puigdemontot, de eddig nem lépték át a kérdésben azt a határvonalat, ami az ügy teljes átpolitizálását, végül pedig a kormány összeomlását vonhatná maga után a belső nézetkülönbségek miatt, több mint egy évvel a 2019-re tervezett választások előtt - közölte a Le Soir című belga napilap.

"Nem szabad politikai síkra terelni"

Mint írták, komoly ellentmondás feszül az önálló Flandria megteremtését zászlójára tűző párt "nacionalista és kormányzati kötelezettségei között".

Sander Loones, az N-VA egyik európai parlamenti képviselője kiemelte: mind a kiadatás, mind pedig Puigdemont esetleges menedékjogi kérelme ügyében az illetékes belga hatóságnak, illetve bíróságnak kell döntenie világos szakmai és jogi kritériumok alapján, a kormánynak ebben nem lehet semmilyen szava.

Hasonló véleményének adott hangot a cikk szerint Willy De Waele, a flamand nacionalista mozgalmak ernyőszervezetének elnöke is, rámutatva: "az ügyet jogi síkon kell tartani, követni kell az eljárásokat". Elismerte azonban, hogy végzetes lehet a belga kormánykoalíció számára, ha Spanyolország egy adott ponton politikai síkra tereli a kérdést, mivel az N-VA a kormány tagjaként nem hajolhat meg a spanyol követelések előtt a szavazóbázisa és a Vlaams Belang (Flamand Érdek) nevű rivális párt szorítása miatt.

Bart De Wever, az N-VA elnöke leszögezte: pártja nem kívánja szítani a feszültséget, de nem fognak cserben hagyni egy barátot, márpedig Puigdemont annak számít, akit mindig szívesen látnak.

Ne legyen téma

Az újság egy névtelenséget kérő kormányzati forrásra hivatkozva azt közölte: Charles Michel miniszterelnök arra kérte kormánya tagjait, hogy nyilvánosan ne kommentálják a katalán válság fejleményeit, "ne öntsenek olajat a tűzre". Mások arról számoltak be, hogy Michel már három-négy hónappal ezelőtt veszélyesnek ítélte a katalóniai helyzetet a kormányzati többségre.

  • Carles Puigdemont hétfőn érkezett váratlanul Brüsszelbe egykori kormánya több tagjával együtt, és sokan arra számítottak, hogy politikai menedékjogot fog kérni, miután Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár (aki az N-VA tagja) azt mondta, ha kérelmezné, meg is kaphatná.
  • A leváltott elnök azonban kedden bejelentette: nem kér politikai menedéket, viszont nem is tér vissza Katalóniába, amíg nem kap "világos biztosítékokat" a "tisztességes eljárásra".
  • Hétfőn a spanyol állami főügyész büntetőeljárás megindítását kezdeményezte lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt a korábbi katalán kormány és a barcelonai parlament elnökségének több tagja ellen. Az ügyben eljáró spanyol bíróság várhatóan pénteken kiadja az európai elfogatóparancsot Puigdemont ellen.
  • Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök péntek este jelentette be Puigdemont menesztését, valamint a katalán parlament feloszlatását és az új tartományi választások kiírását, miután a barcelonai törvényhozás függetlenségi pártjai megszavazták az önálló "Katalán Köztársaság" létrehozását.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×