eur:
393.48
usd:
364.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kiadták az elfogatóparancsot Puigdemont ellen

Kiadták az elfogatóparancsot Puigdemont ellen

A spanyol központi büntető bíróság kiadta az európai elfogatóparancsot Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és egykori kormányának négy tagja ellen - jelentették be hivatalosan Madridban.

Carmen Lamela bírónő előzőleg elutasította Puigdemont kérését, hogy videón keresztül tehessen vallomást a bíróságon.

A politikusok ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanújával indítottak eljárást, miután a katalán parlament egyoldalúan kikiáltotta a függetlenséget. Mind az öten Belgiumban tartózkodnak.

Carles Puigdemont péntek este Brüsszelben kijelentette, hogy "kész" indulni a spanyol kormány által december 21-re kiírt katalóniai regionális választáson.

"Készen állok a jelöltségre (...), kampányolni bárhonnan lehet"

-emelte ki a múlt pénteken menesztett, hétfő óta Brüsszelben tartózkodó Puigdemont az RTBF belga közszolgálati televíziónak adott interjújában.

"Legitim kormányzatként tekintünk magunkra. Muszáj folytonosságnak lennie ahhoz, hogy elmondjuk a világnak, mi folyik Spanyolországban" - hangsúlyozta.

A korábbi elnök emellett bírálta a szerinte "barbár" módon viselkedő Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, amiért "be akarja börtönözni a másként gondolkozókat", bár - mint mondta - az igazi áldozatok azok a katalánok, akik október elején kifejezték az akaratukat a függetlenségi referendumon.

Hozzátette, nem ő az első katalán elnök, akinek problémája akadt Madriddal, ennek ellenére kész tárgyalni Rajoy-jal.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×