eur:
393.12
usd:
366.79
bux:
66614.89
2024. április 25. csütörtök Márk
A magyarok helyzete lesz a legrosszabb a Brexit után

A magyarok helyzete lesz a legrosszabb a Brexit után

A magyar elvándorlás sajátosságai miatt akár a változás vesztesei is lehetnek a szigetországban élő magyarok – mondta a Portfoliónak adott interjújában Christian Moreh, a Southamptoni Egyetem kutatója.

A szakértő nem látja jelét annak, hogy az elvándoroltak a közeljövőben visszatérést terveznének Magyarországra – írja a gazdasági lap.

A hivatalos statisztikai becslések szerint 94 ezer (plusz-mínusz 14 ezer) magyar állampolgár él az Egyesült Királyság területén, a kutató szerint azonban a magyar munkavállalók valós száma 106 ezer körül lehet. A munkaerőpiaci felmérés (LFS) adatai alapján a szigetországban élő magyarok 27 %-a a szálloda- és vendéglátóiparban dolgozik. A kereskedelem, a bérbeadási és üzleti tevékenységek, az egészségügyi foglalkozások és a feldolgozóipar egyenként 12-13 %-ot foglalkoztat – mondta a szakértő.

Az Egyesült Királyságba irányuló közép-európai, így

a magyar bevándorlás is folyamatos csökkenést vagy legalábbis stagnálást mutat 2013 óta.

A szakértő szerint annak, hogy a hazánkból történő elvándorlás mértéke 2012-ben pörgött fel igazán, több oka van. Ilyen a 2010 előtti gazdasági stagnálás, az EU-s csatlakozástól elvárt azonnali bérnövekedés elmaradása, illetve a régióbeli szomszéd országokhoz viszonyított pozícióvesztés.

Christian Moreh a visszavándorlással kapcsolatban elmondta, hogy leginkább a fogadó ország körülményei befolyásolják, az Egyesült Királyság esetében a Brexit folyamata.

A magyar nemzetgazdasági mutatók javulása sokkal kevésbé hathat a külföldön élők döntéseire,

mint a – valós vagy hamis – felfogások az önmegvalósítás lehetőségeivel vagy a következő generáció jövőjével kapcsolatban – tette hozzá.

A népszavazást közvetlenül megelőző kutatásuk szerint a magyarok minden más csoportnál nagyobb, 50 százalékos arányban terveztek brit állampolgárságért folyamodni a következő öt évben. Így a kutató nem igazán feltételez nagyarányú visszatérési szándékot a közeljövőben.

„A magyarokra nézve sajnos komolyabb hatással lehet a Brexit átmeneti folyamata,

mint a lengyel, vagy korábban érkezett közép-kelet-európai bevándorló csoportokra” – véli a szakértő. Ennek oka, hogy a 2012-2013-ban érkezettek számára a jelenlegi jogszabály szerint öt éves tartózkodást megkövetelő állandó tartózkodási bizonyítvány megszerzése nem garantált, az ezt felváltó státusról pedig még mindig nincs bizonyosság.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Erősödik a forint csütörtök reggel

Erősödik a forint csütörtök reggel

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök reggel ugyanis ismét a forinterősödésé a főszerep. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×