Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A magyarok helyzete lesz a legrosszabb a Brexit után

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar elvándorlás sajátosságai miatt akár a változás vesztesei is lehetnek a szigetországban élő magyarok – mondta a Portfoliónak adott interjújában Christian Moreh, a Southamptoni Egyetem kutatója.

A szakértő nem látja jelét annak, hogy az elvándoroltak a közeljövőben visszatérést terveznének Magyarországra – írja a gazdasági lap.

A hivatalos statisztikai becslések szerint 94 ezer (plusz-mínusz 14 ezer) magyar állampolgár él az Egyesült Királyság területén, a kutató szerint azonban a magyar munkavállalók valós száma 106 ezer körül lehet. A munkaerőpiaci felmérés (LFS) adatai alapján a szigetországban élő magyarok 27 %-a a szálloda- és vendéglátóiparban dolgozik. A kereskedelem, a bérbeadási és üzleti tevékenységek, az egészségügyi foglalkozások és a feldolgozóipar egyenként 12-13 %-ot foglalkoztat – mondta a szakértő.

Az Egyesült Királyságba irányuló közép-európai, így

a magyar bevándorlás is folyamatos csökkenést vagy legalábbis stagnálást mutat 2013 óta.

A szakértő szerint annak, hogy a hazánkból történő elvándorlás mértéke 2012-ben pörgött fel igazán, több oka van. Ilyen a 2010 előtti gazdasági stagnálás, az EU-s csatlakozástól elvárt azonnali bérnövekedés elmaradása, illetve a régióbeli szomszéd országokhoz viszonyított pozícióvesztés.

Christian Moreh a visszavándorlással kapcsolatban elmondta, hogy leginkább a fogadó ország körülményei befolyásolják, az Egyesült Királyság esetében a Brexit folyamata.

A magyar nemzetgazdasági mutatók javulása sokkal kevésbé hathat a külföldön élők döntéseire,

mint a – valós vagy hamis – felfogások az önmegvalósítás lehetőségeivel vagy a következő generáció jövőjével kapcsolatban – tette hozzá.

A népszavazást közvetlenül megelőző kutatásuk szerint a magyarok minden más csoportnál nagyobb, 50 százalékos arányban terveztek brit állampolgárságért folyamodni a következő öt évben. Így a kutató nem igazán feltételez nagyarányú visszatérési szándékot a közeljövőben.

„A magyarokra nézve sajnos komolyabb hatással lehet a Brexit átmeneti folyamata,

mint a lengyel, vagy korábban érkezett közép-kelet-európai bevándorló csoportokra” – véli a szakértő. Ennek oka, hogy a 2012-2013-ban érkezettek számára a jelenlegi jogszabály szerint öt éves tartózkodást megkövetelő állandó tartózkodási bizonyítvány megszerzése nem garantált, az ezt felváltó státusról pedig még mindig nincs bizonyosság.