eur:
394.99
usd:
365.94
bux:
65176.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Feledy Botond: ez egy elrettentési stratégia része

Feledy Botond: ez egy elrettentési stratégia része

Lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezte büntetőeljárás megindítását a volt katalán kormány, valamint a régió függetlenségét egyoldalúan kikiáltó katalán parlament elnökségének tagjai ellen nemrég a spanyol állami főügyész.

Az eljáró bíró azzal indokolta a katalán kormány egykori 8 tagjának előzetes letartóztatását, hogy esetükben fennáll a szökés, a bűnismétlés és a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye. A kilencedik bíróság elé állított kormánytag 50 ezer eurós óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, ám a fizetésig szintén börtönbe vonult.

Feledy Botond: ez egy elrettentési stratégia része

Nem jelent meg viszont a bíróságon Carles Puigdemont, a leváltott katalán elnök és kormányának négy másik tagja sem, akik már korábban Brüsszelbe utaztak. A bíróság jelenleg még tanulmányozta, hogy az ügyészség kérésének helyt adva kezdeményezi-e európai elfogatóparancs kiadását ellenük.

Frissítés:Csütörtök este jött a hír a körözés kiadásáról, amiről tényként a belga VRT állami adóban számolt be a politikus ügyvédje. Később kiderült, hogy az ügyben eljáró bíróság még nem adta ki hivatalosan a körözést, de pénteken minden valószínűség szerint megteszi.

Feledy Botond külpolitikai elemző a következőképp fogalmazott a madridi eljárásról:

"Mindenképpen egy veszélyes forgatókönyv, hiszen ha Katalóniában van olyan politikai erő, aki képes meglovagolni ezeket a pereket és ezeknek az esetleges nemzetközi hatását, akkor az

politikai tőkét kovácsolhat a decemberi választásra.

Ugyanakkor a hivatalosan illegitimnek tekintett madridi szempontból törvénytelen referendum óta Madrid tulajdonképpen következetes abban, hogy minden egyes lépésnél végigviszi a jogi procedúrákat és itt is úgy tűnik, hogy azt alkalmazza, hogy egészen végigviszi azokat a pontokat, amik tulajdonképpen

egy elrettentési stratégia részeként értelmezhetőek".

Barcelonában a kormányzati palota előtt a városi rendőrség szerint kétezer ember gyűlt össze, hogy támogatásukat fejezzék ki a bíróság elé idézett katalán politikusok iránt, míg Madridban a központi büntetőbíróság épületénél a tárgyalás kezdete előtt katalán függetlenségpárti és spanyol egységpárti tüntetők is megjelentek.

Feledy Botond: ez egy elrettentési stratégia része

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×