eur:
394.75
usd:
370.7
bux:
65114.77
2024. április 19. péntek Emma
Az USA-ban radikalizálódott a New York-i merénylő

Az USA-ban radikalizálódott a New York-i merénylő

A nyolc halálos áldozatot követelő keddi New Yorki merénylet elkövetője kapcsolatban állt az Iszlám Állammal és az Egyesült Államokban radikalizálódott - erősítette meg az amerikai sajtóértesüléseket Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szerdán a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva.

Nyolcan meghaltak és tizenegyen megsérültek egy gázolásos merényletben magyar idő szerint kedd este. Az elkövetőt lelőtték, majd kórházba szállították és megoperálták. A magyar hatóságoknak nincs tudomása arról, hogy magyar érintettje lenne a New York-i gázolásos merényletnek - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Magányos farkas

A 29 éves üzbég származású férfi, akit Sayfullo Saipov néven azonosítottak a hatóságok, egy "megrontott, hitvány alak, aki kapcsolatban állt az Iszlám Állammal, és az Egyesült Államokban radikalizálódott" - mondta, és hozzátette: a merénylő "a magányos farkas modellje".

Az amerikai hatóságok adatai szerint a merénylő az Egyesült Államokba érkezése után kezdett el informálódni az Iszlám Államról és az radikális iszlámizmusról - mondta a belügyi szervektől kapott tájékoztatása alapján, de más részleteket nem közölt a jelenleg is folyó nyomozásról.

A kormányzó hangsúlyozta, hogy a merénylet nem fogja elhinteni a terrorfélelmet a New Yorkiak körében.

Donald Trump amerikai elnök szerdai Twitter-üzenetében az amerikai külügyminisztérium vízumlottó rendszerét kárhoztatta, amelynek keretében az Egyesült Államokba érkezhetett a merényletet elkövető üzbég férfi.

Az USA-ban radikalizálódott a New York-i merénylő

"A terrorista az úgynevezett sokszínű vízumlottó program keretében jött hazánkba" - írta üzenetében, amelyben kárhoztatta Chuck Schumert, New York demokrata párti szenátorát, amiért támogatta a programot az amerikai kongresszuban. "Én érdemeken alapuló vízumprogramot akarok, nem a demokraták lottórendszerét. Sokkal szigorúbbnak kell lennünk" - írta az elnök.

A köznyelvben zöldkártyaprogramnak nevezett vízumrendszer keretében 1995 óta mintegy 50 ezer embert engedtek be évente az Egyesült Államokba a több millió jelentkezőből.

  • A merénylő az utóbbi időben New Jersey államban élt, de az elmúlt években az ország több részén is megfordult, köztük Florida és Ohio államokban. Az elmúlt hat hónapban az Uber sofőrjeként dolgozott.
  • Az Uber, amely együttműködik a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) a merénylet nyomozásában, közölte, a társaság megvizsgálta Saipov tevékenységét a cégnél, és egyetlen olyan panaszt sem talált az utasoktól, amely a sofőr biztonságosságára utalt volna. A férfi átment a cég ellenőrzési mechanizmusán, mintegy 1400 alkalommal szállított utast.
  • Volt azonban számos közlekedési kihágása. 2016 áprilisában letartóztatási parancsot adtak ki ellene, mert nem jelent meg azon a bírósági meghallgatáson, amelyen a teherautójának hibás fékjei miatt történt balesetet tárgyalták. Az ügyet végül pénzbüntetéssel megúszta.
  • Úgy tudni, Saipov nincs jelen a közösségi médiában.

Nincs terrorveszély New Yorkban

A hatóságok ismeretei szerint a New Yorkot nem fenyegeti terroveszély - közölte szerdán sajtótájékoztatón Bill De Blasio, a város polgármestere.

"Nem hagyjuk, hogy a terroristák valaha is győzelmet arathassanak. Nem szabad megengedni, hogy vallási alapon különböztessenek meg embereket, egy egész vallás híveit, képviselőit figyeljék meg, ellenőrizzék" - mondta De Blasio.

A külföldi halálos áldozatokról szólva - akik Németországból, Argentínából, Belgiumból érkezett turisták voltak - a polgármester leszögezte: "mindörökre New York polgárai" maradnak.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×