eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Puigdemont és a leváltott katalán kormánytagok is megkapták az első bírósági idézéseket

Carles Puigdemont volt elnök és a leváltott katalán kormánytagok is megkapták az első bírósági idézéseket kedden a központi büntetőbíróságtól, amely még erre a hétre, csütörtökre és péntekre idézte be vallomástételre a tizennégy politikust.

Carmen Lamela bíró határozatában három napon belül összesen 6,2 millió euró (1,9 milliárd forint) letétbe helyezésére kötelezte az érintetteket, az október 1-i, illegálisan megrendezett függetlenségi népszavazás költségeire költött közpénz fedezeteként.

Amennyiben az idézésnek nem tesznek eleget, a bíróság elrendelheti hatósági előállításukat.

José Manuel Maza spanyol állami főügyész hétfőn kezdeményezte büntetőeljárás megindítását lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen.

"Döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő, amely a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött, az alkotmány teljes semmibevételével, október 27-én" - hangsúlyozta a főügyész.

A feloszlatott katalán parlament hat elnökségi tagjai szintén csütörtökre és péntekre kapott idézést a legfelsőbb bíróságtól. Mivel ők a december 21-i előrehozott katalán parlamenti választásokig formálisan hivatalban maradnak, így az eljárást más bíróság folytatja mint a leváltott kormánytagok esetében.

Carles Puigdemont és volt kormányának öt tanácsosa hétfőn Brüsszelbe utazott, ahol kedden sajtótájékoztatót tartottak.

A leváltott elnök elmondta, hogy nem kérnek politikai menedékjogot Belgiumban. "Azért jöttünk ide, hogy elkerüljük a konfrontációt, amelyre talán sor került volna, ha Barcelonában maradunk" - fogalmazott Puigdemont, hangsúlyozva, hogy azonnal vissza fognak térni Katalóniába, amint "világos biztosítékokat" kapnak a spanyol hatóságoktól a "tisztességes eljárásra" és az "igazságos bánásmódra".

A spanyol sajtó úgy tudja, hogy a tanácsosok közül ketten már visszaindultak Spanyolországba Belgiumból.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×