Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szokványos munkanap a spanyol szankciók után

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
„Egy szokványos munkanap” – így harangozta be a hétfőt a katalán vezetés. Csakhogy a spanyol kormány visszavonta az autonómiáját kikiáltó tartomány függetlenségét és közvetlen irányítás alá vette azt.

Barcelona és Madrid számára is nagy próba hétfő – a mai naptól veszi át a központi spanyol kormány a régió közvetlen kormányzását. Azt követően, hogy a Katalónia parlamentje pénteken kikiáltotta a függetlenséget, Madridban megszavazták az autonómia felfüggesztését és az egész katalán vezetőség menesztését.

A nagy kérdés az volt, hogy megpróbál-e bemenni dolgozni hivatalába Carles Puidgemont, a megszüntetett helyi kormányzat vezetője, miközben a régió közvetlen irányítását a spanyol miniszterelnökhelyettes veszi át.

Madridi kormányilletékesek vasárnap azt mondták, hogy Pudigemont akár börtönbe is kerülhet az egyoldalúan bejelentett elszakadás miatt. Előtte azonban arról is beszéltek, hogy indulhatna a regionális választásokon – amelyeken a spanyol kormány reményei szerint az ország egységét óhajtó, eddig csendes többség által támogatott pártok győznének.

Vasárnap rendőrségi becslések szerint 300 ezer, a szervezők szerint több, mint egymillió egységpárti felvonuló lepte el Barcelona utcáit.

A spanyol kormány december 21-én szeretné megtartani a katalán regionális választásokat.

Közben az elszakadáspárti katalán vezetők „puccsnak” és „antidemokratikus lépéseknek” nevezték a közvetlen kormányzás bevezetését és a központi kabinet által forszírozott regionális választást.

A fő függetlenségpárti kampánycsoportok széleskörű

polgári engedetlenségi kampányra szólítottak fel,

és részletes instrukciókat adtak a katalán régióban dolgozó 200 ezer közalkalmazottnak.

Ha ők nem jelennek meg a munkahelyükön, vagy nem hajtják végre a spanyol vezetéstől kapott utasításokat, akkor a nagyban akadályozhatja Madrid törekvését, hogy elsimítsa az egy hónapja tartó válságot – jegyezte meg a Guardian című lap.

Reggel nem volt világos, hogy visszatérnek-e hivatalukba a katalán kormányilletékesek, és hogy a regió rendőrsége, a Mossos d'Esquadra kinek az oldalára áll, és megakadályozza-e belépésüket.

A Mossos korábbi vezetőjét letartóztatták, és „lázadással” gyanúsítják, miközben a rendőri erő új főnököt kapott, és a spanyol belügyminiszter levélben kérte a 17 ezer fős állományt arra, hogy fogadják el Madrid „ideiglenes irányítását”.

A politikai feszültség mellett különösen fontos kérdés az is, hogyan reagál az üzleti világ: folytatják-e a katalán telephelyű cégek a menekülést a régióból. Eddig már több száz vállalat helyezte át más spanyol területre a telephelyét.