eur:
395.15
usd:
372.02
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Trumpnak nehezebb az elnökség, mint gondolta

"Trumpnak nehezebb az elnökség, mint gondolta"

A spanyol intézkedések hatására egyre hangosabbak azok a katalán erők, amelyek nem támogatják a Madridtól való egyoldalú elszakadást - mondta Feledy Botond az InfoRádió Aréna című műsorában. A külpolitikai szakértő értékelte Donald Trump elnökségének egy évét is.

Idő kérdése, mikor roppan össze

Feledy Botond külpolitikai elemző szerint kérdéses, hogy a menesztett katalán elnök felszólítása a demokratikus ellenállásra sikeres lehet-e.

„Hétfőre sztrájkot hirdettek több szakszervezet nevében. Igazából attól is függ, hogy az alkotmány 155. cikke szerinti, a katalán autonómia felfüggesztéséről szóló határozatot hogyan hajtja végre a madridi kormány. Akár 150 vezető lemondását is jósolgatták a hétvégén. Milyen módon fognak tanítani az iskolákban, ha nem kapnak fizetést a madridi központi költségvetésből.

Nagy kérdés, hogy meglesz-e a tömeges támogatás.

Nem sok esélye van annak, hogy heteken keresztül növekvő tömegű ellenállássá hízhat ez a mozgalom, innentől kezdve kritikus helyzetet hozhat a barcelonai kormányzatnak.”

Feledy Botond úgy látja, a spanyol intézkedések hatására egyre inkább elkezdenek szerveződni azok az erők, amelyek nem az egyoldalú elszakadást támogatják.

„A katalán függetlenségi mozgalomban két nagy tábort biztos, hogy meg lehet különböztetni az egyébként harmadik egységtáboros út mellett. Ez az egyoldalú elszakadást akaró, az a párt, amelyik megnyerte a választást, és koalícióban kormányozva eljutott a jelenlegi helyzetig, a radikális, de hangos egyik kisebbségi tábor. A másik távoli célként tűzte ki, hogy legyen egyszer önálló Katalónia, de nem akarja ezt egyoldalúan elérni, hanem Madriddal tárgyalásban. Ha ők összefognak a nem elszakadáspártiakkal, képesek arra, hogy picit visszafordítsák a folyamatot.”

A külpolitikai elemző a jogi szankciókról szólva hozzátette, politikai hiba lenne áldozatot csinálni a katalán kormányból.

„Jogilag nyilván meg fog tudni állni egy, az államrend elleni szervezkedés vagy lázadás vádja, de ennek elindítása egyértelműen politikai döntés. Nem gondolom, hogy Madridnak ez most célja ezt elkezdeni.

Áldozatot csinálni a katalán kormányból, az klasszikus politikai hiba lenne,

ezt nyilván felméri Madrid is.”

Feledy Botond felhívta a figyelmet, hogy a transzatlanti közösség is egyértelművé tette, hogy nem támogatja a katalán függetlenséget, amely így az Európai Unióból, a NATO-ból, az eurózónából kirekesztve légüres térbe kerülne. Csak idő kérdése, hogy a gazdasági nyomás mikor roppantja össze az elszakadáspárti mozgalmat.

Trumpnak nehezebb az elnökség, mint gondolta

Az elmúlt egy évben a republikánus párton belül nem erősödött Donald Trumpnak amerikai elnök pozíciója - így értékelte az amerikai elnök elmúlt egy évét az InfoRádió Aréna című műsorában a külpolitikai elemző.

„Volt most már egyszer egy nagyon látványos összekacsintása a demokratákkal. Különböző törvényhozási patthelyzeteket próbál a Fehér Ház feloldani, hogy Trump hatékonyságát bizonyítsa. A választók közvetlenül Trumphoz kötődnek, nem pedig a republikánus elnökhöz. Ez a különbség az elmúlt három-négy elnökhöz képest most látszik a legjobban. Az ő szempontja az, hogy a saját eredményességét mutassa. Nem rest a Kongresszust megvádolni, hiába republikánus többségű, azzal, hogy az ő hibájuk, ha valami nem sikerül. Ez nemhogy nem erősíti az egységes párt imidzsét, hanem tovább mélyítette a törésvonalakat.”

Feledy Botond arról is beszélt, hogy az elmúlt hetekben ismét a tavalyi választási kampányban fontos témák vannak napirenden.

 „Kevés olyan szlogen van, ami a mind a négy republikánus altábort egyben tudja tartani, nem meglepő módon az egyik ilyen a Clinton-ellenesség. Nem azért van aktualitása, mert hihetetlen dolog derült volna ki, hanem a saját kutatásaik megerősítették, hogy

a republikánus tábor egyben tartásához Clintont kell ütni.

A migráció sem egyértelmű kérdés a republikánus táboron belül. Többségük alapvetően migránspárti, mert velük dolgoztattak a farmokon és megéri neki, vagy azok a parton élő gazdagabb szavazók, akiknek nem ez a problémája.”

 A külpolitikai elemző szerint Donald Trump is belátta, hogy az elnöki pozíció betöltése nagyobb kihívás, mint amire számított.

 „Egy picit a Fehér Ház, mint az amerikai adminisztráció központja egyszerűen megkövetelt olyan típusú személyeket, akik értik az adminisztrációt. Trump egy interjúban elismerte, picit nehezebb az elnökség, mint gondolta. Tőle ez óriási, hogy ezt kimondta, hiszen ő mindenben jó. Az, hogy ez elhangzott, mutatja azt, hogy

felmérte, hogy a Fehér Ház nem egy részvénytársaság elnöki irodája.

Az a tisztelet, amit ő a személy szerint katonák iránt táplál, a csapatcserében is látszott. Behozott néhány olyan tábornokot, akik kőkeményen meghatározzák a trumpi vonalat, ezzel fokozódott az átlagosnál egyébként is militarizáltabb kormányzat.”

Feledy Botond hozzátette: a szavazók egy részének továbbra is szimpatikus Donald Trump szembefordulása a politikai korrektséggel és a médiaellenessége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×