eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tüntetések a szexuális zaklatás és erőszak ellen Franciaországban

Franciaország 11 nagyvárosában rendeztek vasárnap tüntetéseket a szexuális zaklatás és erőszak ellen a Harvey Weinstein amerikai filmmogul botránya nyomán a Twitteren útjára indított #MeeToo (engem is) mottó alatt.

Az "Igazságot a nőknek", "Nem maradunk csendben" "Tiszteletet a nőknek" feliratokkal vonultak fel a tüntetők, többségükben nők.

Carol Galand újságíró, a tüntetések egyik szervezője az AP amerikai hírügynökségnek fontosnak nevezte, hogy a mozgalom már túllépett a közösségi média keretein. "Számos nőnek nincs ereje ahhoz, hogy egyedül kezelje az őt ért szexuális agressziót. Szükségük van arra, hogy együtt legyenek, összefogjanak, mert együtt erősebbek vagyunk" - hangoztatta.

Párizsban a Köztársaság téren gyűltek össze a tüntetők, akik között lányával és unokájával ott volt a 88 éves Vivianne Rouis. "Az én koromban velem már nem történhet ilyesmi, de a lányom, az unokám fontos, sokat gondolok rájuk. Ennek véget kell vetni. Nem vagyunk tárgyak" - nyilatkozta.

A francia statisztikák szerint évente több mint 80 ezer nő esik erőszak vagy erőszakkísérlet áldozatául, de csak 10 százalékuk tesz panaszt, feljelentést.

A kormány a múlt héten jelentette be, hogy törvénytervezetet készít elő az utcai molesztálás büntetésére, a szexualitás zaklatás elévülési idejének meghosszabbítására és a gyerekek jobb védelmére.

A 2018-ban a nemzetgyűlés elé kerülő tervezet célja, hogy a szexuális zaklatás jelenleg húsz éves elévülési idejét legalább harminc évre hosszabbítsa. A törvénytervezet bevezeti az utcai zaklatás bűncselekményét is, amely jelenleg jogilag meghatározatlan területnek számít a csábítás, a szexuális zaklatás és a nyilvános sértegetés kategóriája között.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×