eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kell-e aggódni Európában Trump miatt?

Kell-e aggódni Európában Trump miatt?

Nagyot változott Donald Trump megválasztása óta, pontosabban jelentős különbségek tapasztalhatók korábbi ígéretei és tettei között. Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese azonban megjegyzi, népszerűsége így sem javult.

Donald Trump külpolitikája miatt Európában nincs miért aggódni – jegyezte meg a szakértő. A legfontosabb kérdés a NATO egységének fenntartása és az orosz kihívással szembeni fellépés. Az Egyesült Államok azonban sokkal többet költ európai katonai jelenlétre, mint Barack Obama elnöklete alatt, így egyelőre nincs mitől tartani. Ráadásul az Európai Unió jövőjével kapcsolatos egyes kérdésekben és a szabad kereskedelmi megállapodások ügyében is megegyezik az amerikai és az európai érdek – tette hozzá Ugrósdy Márton. Trump őszintébben fogalmazza meg az amerikai érdekhatárokat, és csak azért, hogy az európai sajtó kedvező színben tüntesse fel, nem fog kedvezményeket tenni.

Komplikáltabb a helyzet a belpolitika területén – hangsúlyozta a szakértő. Itt ugyanis az elnök nem egyedül dönt, hiszen ott van mellette Kongresszus két háza, ahol bár republikánus többség van, de ez sem jelenti, hogy Trump minden javaslatát elfogadnák. Például az egészségügyi reformot továbbra sem sikerült átvinni a gyűlésen.

Továbbra is az egyedi „trumpos ballépésektől” – melyekből szinte minden hétre jut egy – hangos a sajtó, ezek az elnökkel kapcsolatos érzelmeket folyamatosan felszínen tartják. A belpolitikai megosztottságot, melynek „Trump a haszonélvezője, de nem az okozója”, továbbra sem sikerült feloldani. Ebben a helyzetben nehéz elképzelni, hogy az ilyen nagy mértékben polarizált amerikai belpolitika hogyan tudna konszenzusos irányba elmozdulni, és hogyan tudnának a fontos kérdésekben a republikánusok és a demokraták együttműködni.

Donald Trump retorikája is megváltozott az elmúlt egy évben

– véli az igazgatóhelyettes. Bár az is előfordul, hogy visszatérnek régi elemek, és az elnök sajátos stílusát nem veszítette el, de látszik, hogy próbálják féken tartani a tanácsadói. Az oroszokról szóló Twitter-üzenetekről például sikeresen lebeszélték, ezzel egy olyan támadási felületet zártak le, mely sok kellemetlenséget okozott neki az év első felében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×