Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bíróság elé állíthatják a menesztett katalán vezetőt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Carles Puigdemont menesztett katalán vezető nem kapja vissza tisztségét, de indulhat a decemberi előrehozott tartományi választásokon, ha addig nem kerül börtönbe - mondta Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter vasárnap.

Dastis az AP amerikai hírügynökségnek adott nyilatkozatában úgy vélte, hogy a katalán közalkalmazottak nem fognak engedelmeskedni Puigdemontnak, ha semmibe venné a spanyol kormány utasításait, és megpróbálna hétfőn visszatérni hivatalába.

"Ha szeretne egy párhuzamos világegyetemben élni, hát tegye, de szerintem senki sem fog engedelmeskedni neki" - mondta a spanyol diplomácia vezetője Madridban.

A spanyol kormány a független Katalán Köztársaság létrehozását kinyilvánító javaslat pénteki megszavazása után váratlan húzással az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva feloszlatta a katalán kormányt, és előrehozott regionális választásokat jelentett be.

Bár a katalán elnök nem mondta, hogy hajlandó-e önként távozni hivatalából, szombaton békés ellenállásra buzdította a helyi lakosságot.

"Mindegy, mit mond, Katalóniát jelenleg a központi kormány ellenőrzi" - hangsúlyozta a tárcavezető.

Dastis szerint a katalán szakadároknak jól át kell gondolniuk, hogy bojkottálni akarják-e a decemberi voksolást, mert "az jogszerű lesz, az eredményeit pedig tiszteletben kell tartani". Puigdemontot is szívesen látják jelöltként, ha addig nem állítják bíróság elé az október 1-jei függetlenségi népszavazásban játszott szerepéért - tette hozzá.

A külügyminiszter az AP kérdésére válaszolva elmondta, hogy a jelenlegi politikai válság szerinte nem veszélyezteti Spanyolország területi épségét, de Katalónia kiterjesztett önrendelkezésre tehet szert annak eredményeként.