eur:
394.95
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
A cseh Trump új tervvel állt elő

A cseh Trump új tervvel állt elő

Kisebbségi kormány alakítását tervezi Andrej Babis, a múlt heti csehországi képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalom elnöke. A miniszteri tisztségeket a kabinetben az ANO képviselői, illetve független szakértők látnák el - mondta Babis Prágában az iDnes hírportálnak.

Andrej Babis tervével arra reagált, hogy az eddigi megbeszéléseken a számba jöhető pártok egyike sem mutatott hajlandóságot vállalni a koalíciós kormányzást a jobbközép ANO-val.

A kisebbségi kormány Babis nyilatkozata szerint az összes parlamenti párt programjának valamelyik elemét felvállalná.

Korábbi közlések szerint Milos Zeman államfő várhatóan kedden ad kormányalakítási megbízatást Andrej Babisnak.

"Miután mindenütt elutasításra találtunk, megpróbáljuk a kisebbségi kormányt.

És egy olyan programmal jövünk elő, amely részben az összes párt programját teljesíteni fogja" - pontosította elképzelését az ANO elnöke.

"Egyelőre nincs pontosabb képünk arról, hogy mely pártok lennének hajlandóak támogatni egy ilyen kormányt" - fejtette ki a politikus. Több párt súlyos kudarcot vallott a választásokon, s azok jelenleg elsősorban a jövőjükkel foglalkoznak - tette hozzá. "Megvannak a saját problémáik, mert kudarcot vallottak a választásokon, és tagságuk joggal követeli a vezetők távozását" - jegyezte meg.

A múlt heti csehországi képviselőházi választásokat az ANO mozgalom nyerte meg majdnem 30 százalékos támogatottsággal, ami a 200 tagú parlamenti alsóházban 78 mandátumot jelent. A második helyen a Polgári Demokratikus Párt (ODS) végzett 25 mandátummal, míg a harmadik és a negyedik helyen a Cseh Kalózpárt, illetve a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom áll 22-22 mandátummal. A képviselőházba összesen kilenc tömörülés jutott be.

Az előzetes tárgyalásokon az ANO konkrét koalíciós partnerséget ajánlott fel az ODS-nek, mert a két párt programjában sok a közös vonás. Az ODS ezt elutasította. Több párt szintén úgy nyilatkozott, hogy nem kívánnak együttműködni az ANO-val.

Ugyanakkor rámutattak arra, hogy Andrej Babis ellen büntetőeljárás volt folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt. Babis a bírálatokat visszautasította, s azt állítja, hogy politikai célzatú támadás indult a személy ellen. A büntetőeljárást a politikus ellen leállították, miután újra képviselői mandátumot és mentelmi jogot szerzett. Az eljárás felújításához a rendőrségnek újra kérnie kell a parlamenttől Babis mentelmi jogának megvonását.

Az eddigi tárgyalásokon csak a bevándorlásellenes SPD volt hajlandó koalícióra lépni Babissal, ezt viszont Babis utasította vissza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×