Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sorsdöntő napok előtt áll Katalónia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A madridi központi kormány szombattól teljes egészében az irányítása alá veheti Katalóniát, hacsak a katalán elnök nem dönt úgy, hogy előrehozott választásokat tart - mondta a Budapesti Gazdasági Egyetem tanszékvezetője az InfoRádiónak.

A három lehetséges forgatókönyv egyike szerint csütörtökön Carles Puigdemont bejelenti az előrehozott tartományi választásokat – mondta Domonkos Endre, hozzátéve, érdekes, hogy a korábban radikális baloldali és rendszerellenes erő, amelyik elutasította ezt a lehetőséget, napirendjén szerepel ez a változat. A Budapesti Gazdasági Egyetem tanszékvezetője a második lehetőségként azt említette, hogy a katalán elnök kivárja a 155. cikkely életbe lépését, ami egyébként elmozdítja az elnököt és a kormánytagokat a pozíciójukból. Domonkos Endre hozzátette, amennyiben a szenátus ezt megszavazza, amit minden valószínűség szerint pénteken megtesz, ami szombaton hatályba lép, akkor hat hónapon belül előrehozott tartományi választásokat írnak ki Katalóniában. A harmadik lehetőség, hogy Katalónia jelenlegi elnöke kinyilvánítja a függetlenséget – mondta a tanszékvezető.

„Ezt a radikális, baloldali erő szorgalmazza leginkább, szerintük a leghatásosabb válasz a 155. cikkelyre, ha minél előbb kinyilvánítják az önálló katalán köztársaságot. Ennek azonban beláthatatlanok lennének a gazdasági és politikai következményei.”

Domonkos Endre úgy vélte, ha az elmúlt négy évben nem történt érdemi párbeszéd a katalán elnök és a spanyol kormány között, túl nagyra most sem lehet számítani. A Budapesti Gazdasági Egyetem tanszékvezetője szerinti legvalószínűbb menetrend az, ha Puigdemont nem dönt az előrehozott választás mellett, hogy a 155. cikkely életbe lép szombaton, ami azt jelenti, hogy Katalóniát a madridi kormány teljesen az irányítása alá vonja.

„A radikális, baloldali, rendszerellenes párt közben egy tömeges állampolgári engedetlenségre hívott fel. Carles Puigdemont taktikája mögött az áll, hogy ez a kis, tíz parlamenti mandátummal párt biztosítja a kormányzáshoz szükséges többséget. Ez a politikai erő követelte mindig is a leghatározottabban a függetlenségi népszavazást és a független katalán köztársaság kikiáltását.”